De Publieke Tribune op NPO Radio 1

De Wereld van de Neurochirurg

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie neurochirurgen over wat hun vak zo bijzonder maakt en hoe moeilijk het kan zijn om iemand niet te opereren.

117. De Wereld van de Neurochirurg

zaterdag 4 november, 15:00 – NPO Radio 1

Ons brein maakt wie we zijn. Het laat ons ademen, laat ons bewegen, laat ons denken, laat ons voelen. Je zou daarom kunnen zeggen dat bijna niemand zo dicht bij de kern komt van wat ons uiteindelijk mens maakt, als de mensen die dat brein dagelijks letterlijk blootleggen: neurochirurgen. Maar hoe ervaren zij dat zelf?

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie van de honderdvijftig neurochirurgen die ons land telt. Wat maakt hun vak zo bijzonder? En waar komt hun fascinatie voor ons brein vandaan? Een gesprek over het écht leren kennen van de patiënt, over de rol van genezing binnen de neurochirurgie en over hoe moeilijk het kan zijn om iemand niet te opereren.

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Saskia Peerdeman

Saskia Peerdeman (1951) is als neurochirurg al decennialang verbonden aan het VUmc, tegenwoordig onderdeel van het Amsterdam UMC. Sinds afgelopen woensdag is ze ook lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC. Als neurochirurg is ze onder meer gespecialiseerd in goedaardige hersentumoren.

Bachtiar Burhani

Bachtiar Burhani (1968) werkt als neurochirurg vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in diverse Brabantse ziekenhuizen. Hij vluchtte in de jaren ‘90 naar Nederland vanuit Afghanistan, waar hij zijn plichten als arts niet meer kon uitvoeren. Binnen de neurochirurg is hij onder meer gespecialiseerd in de bloedvaten en de schedelbasischirurgie.

Peter Vandertop

Peter Vandertop (1958) is al decennialang neurochirurg, sinds 1999 afdelingshoofd neurochirurgie van het VUmc en sinds 2005 ook van het AMC (tegenwoordig Amsterdam UMC), waar hij betrokken was bij de ontwikkeling van het Neurochirurgisch Centrum Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in kinderneurochirurgie en vasculaire neurochirurgie.

Verdiep je verder