De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Toekomst van Israël

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met Nederlandse en Israëlische Joden over hoe hun wereld, en die van velen anderen, misschien wel voorgoed is veranderd na het bloedbad dat Hamas afgelopen zaterdag aanrichtte in Israël.

114. Toekomst van Israël

zaterdag 14 oktober, 15:00 – NPO Radio 1

Israël beleefde precies een week geleden de ergste dag uit zijn geschiedenis. Nog nooit werden zoveel Israëlische burgers en soldaten op één dag vermoord als afgelopen zaterdag, toen Hamas-terroristen, op de joodse feestdag Simchat Torah, vanuit Gaza Israël binnen drongen en op meerdere plekken een ware slachtpartij aanrichtten.

Ook hier in Nederland is de spanning onder Nederlandse Joden voelbaar, met sinds deze week extra beveiliging voor joodse instellingen, en joodse scholen in Amsterdam die gisteren zelfs uit voorzorg dicht bleven. Welke impact heeft de oorlog op Joden in ons eigen land? Wat voor Israël zien zij überhaupt nog voor zich? En wat blijft er over van het land waar Joden vrij en veilig konden wonen?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen en Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Bertien Minco

Bertien Minco (60) is geboren in Groningen, sinds vorig jaar algemeen directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze heeft veel familie en vrienden in Israël wonen.

Hagar Neter

Hagar Neter (63) is geboren in Israël in de zuid-Israëlische stad Eilat. Ze woont sinds 20 jaar in Nederland en organiseerde de afgelopen maanden protesten tegen de achteruit hollende staat van de democratie in Israël.

Tamar Efrati

Tamar Efrati (25) is Marokkaans-Joods, studeert in Amsterdam. Woonde een paar jaar in Israël, waar een groot deel van haar familie woont, en diende als sociaal werker zelf ook in het Israëlische leger.

Jaïr Stranders

Jaïr Stranders (45) komt uit Amsterdam, is theatermaker, filosoof en artistiek leider van de landelijke 4 mei-manifestatie Theater Na de Dam. Ook hij heeft veel familie en vrienden in Israël wonen.

Verdiep je verder