De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Veranderingen in de Verloskunde

In deze uitzending van De Publieke Tribune bespreekt Coen Verbraak met drie verloskundigen en een gynaecoloog over veranderingen binnen de verloskunde. Want wie heeft er tegenwoordig eigenlijk de regie bij de bevalling?

110. Veranderingen in de Verloskunde

zaterdag 16 september, 15:00 – NPO Radio 1

In de 17e eeuw werd de eerste verloskunde-opleiding van Nederland opgericht, en dat was best bijzonder vergeleken met andere westerse landen. Hier in Nederland leerden vroedvrouwen om zelfstandige medische professionals te worden, terwijl zij in andere landen meestal onder de supervisie van artsen werkten. Dat betekende dat Nederlandse verloskundigen behoorlijk wat vrijheid hadden, zeker als het ging om het begeleiden van thuisbevallingen. Maar is het vak van de vroedvrouw van toen nog wel te vergelijken met de verloskundige van nu? De medische wereld ontwikkelt zich in rap tempo en de testmogelijkheden en publieke informatievoorziening geeft aanstaande ouders de beschikking tot steeds meer kennis en keuzes. De term 'obstetrisch geweld', waarbij de moeder een bevallingstrauma ontwikkelt, komt op. Hoe voelt dit voor de verloskundigen die balanceren tussen de wensen en medische afwegingen onder intense omstandigheden?

In deze uitzending van De Publieke Tribune bespreekt Coen Verbraak met drie verloskundigen en een gynaecoloog over de veranderingen binnen de verloskunde. Wat zijn ze allemaal tegengekomen in hun jaren ervaring? Hoe beweeg je mee als een vrouw buiten de richtlijnen wil bevallen maar dit haaks staat op je medische advies? En ze werpen het licht op de vraag: wie heeft er eigenlijk de regie bij de bevalling?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

David Borman

David Borman behoort tot de kleine één procent aan mannelijke verloskundigen. Hij was van 1999 tot 2009 praktiserend verloskundige in het ziekenhuis. Sindsdien is hij actief als opleider in het UMC Utrecht en betrokken bij de perinatale audits. Hij is gespecialiseerd in de vaders, schreef boeken voor aanstaande vaders en geeft al jarenlang cursussen om hen te begeleiden in de zwangerschap van hun partner.

Corine Verhoeven

Corine Verhoeven is verloskundige en senior onderzoeker bij de afdeling Verloskundige Wetenschap aan het Amsterdamse VUmc. Daarnaast is ze universitair hoofddocent in Amsterdam UMC en sinds 2020 aangesteld als Professor Midwifery aan de University of Nottingham. Ze deed onder andere onderzoek naar respectvolle geboortezorg en negatieve baringservaringen.

Daniëlle Philipse

Daniëlle Philipse werkt al 23 jaar als eerstelijnsverloskundige, eerst binnen een maatschap en de afgelopen jaren vanuit haar eigen praktijk. Ze specialiseerde zich al als echoscopist en volgt nu ook de net opgerichte master Verloskunde.

Mieke Kerkhof

Mieke Kerkhof is sinds 1998 gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ze schreef naast Even ontspannen, mevrouw… nog drie boeken en meerdere columns die een inkijkje geven in haar vak. Daarnaast staat ze in het theater met colleges over de overgang en maakt ze als gynaecoloog de klinische kant van bevallen mee.

Verdiep je verder