De Publieke Tribune: Ooggetuigen

Opstand tegen Kernwapens

In de eerste aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over de anti-kernwapendemonstraties van begin jaren '80, nog altijd de grootste demonstraties ooit in Nederland gehouden.

Afl. 1: Opstand tegen Kernwapens

zaterdag 29 juli, 15:00 – NPO Radio 1

'Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland.' Dit was de leus waarmee begin jaren '80 honderdduizenden Nederlanders demonstreerden tegen kernwapens. Eerst tijdens de vredesdemonstratie van 1981 in Amsterdam, twee jaar later tijdens de antikernwapendemonstratie van 1983 in Den Haag, die met 550.000 deelnemers nog altijd bekend staat als de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden.

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Kimberly van den Hengel en Bram Vollaers
Eindredactie: Bram Vollaers

Over Ooggetuigen

Deze zomer gaat De Publieke Tribune van HUMAN terug in de tijd. Vier weken lang spreekt Coen Verbraak in de zomerserie Ooggetuigen over vier iconische momenten en periodes uit de Nederlandse geschiedenis, met de ooggetuigen van toen.

Lees hier meer →

Te gast in deze aflevering

Wim Bartels

Wim Bartels (1937) is politicoloog en vredesactivist. Hij bestudeerde oorlog en vrede aan de universiteit, die hij in de jaren '80 verliet om internationaal secretaris te worden van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), dat negen kerken bijeenbracht om zich in te zetten voor vrede.

Gied ten Berge

Gied ten Berge (1948) is socioloog en vredesactivist. Hij weigerde dienst in het leger en werkte aan onthullend onderzoek naar Nederlandse wapensystemen die nucleaire taken vervulden. Hij zette zich in voor vredesorganisaties IKV en Pax Christi.

 

Hubert Smeets

Hubert Smeets (1956) is historicus en journalist. Hij deed als beginnend journalist verslag van de anti-kernwapendemonstraties in de jaren '80 en was lange tijd correspondent in de Sovjet-Unie en daarna Rusland.

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl