De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Leven na Jeugdzorg

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om uit huis geplaatst te worden. Welke invloed heeft hun jeugd buitenshuis op hun verdere levens gehad?

72. Leven na Jeugdzorg (29 oktober 2022)

Een uithuisplaatsing kan rust en stabiliteit brengen, maar is ook enorm ingrijpend voor kinderen en ouders. De praktijk leert dat kinderen die uit huis geplaatst zijn, geregeld te maken krijgen met overplaatsingen, en niet altijd de benodigde behandeling ontvangen. Sinds 1945 kreeg maar liefst driekwart van de uit huis geplaatste kinderen te maken met psychologisch, fysiek of seksueel geweld, zo bleek eerder uit onderzoek van Commissie de Winter. 

In deze aflevering van De Publieke Tribune aandacht voor de lange termijn effecten van een uithuisplaatsing. Wat doet een jeugd buitenshuis met je als volwassene? Coen Verbraak vraagt het aan vier ervaringsdeskundigen die kort of lang geleden in een jeugdzorginstelling of een pleeggezin verbleven.

Welke invloed heeft dit op hun verdere leven gehad? Wat waren de beschermende factoren? Kregen zij de liefde, zorg en aandacht die zij verdienden? Heeft het opgroeien buitenshuis sporen achtergelaten in de beslissingen die zij tegenwoordig nemen? En wat zijn hun aanbevelingen over de jeugdzorg van nu?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Marlene van Steensel

Marlene van Steensel (61) bracht vier jaar van haar jeugd door in het Gelderse Jeugddorp De Glind, waarover ze het boek 'Het Jeugddorp van Lotte' schreef, wat naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2023 zal verschijnen. In 2011 richtte ze BE4YOU2 op, een organisatie voor volwassenen met ervaringen in jeugdzorg.

Benito Walker

Benito Walker (20) is student bestuurskunde, voormalig pleegkind en vicevoorzitter van de Nationale Jeugdraad. Hij zet zich in voor betere jeugdzorg, omdat hij uit eigen ervaring weet hoe het niet moet. 

Miko-Serko Mamoribo Carels

Miko-Serko Mamoribo Carels (37) groeide van zijn derde tot zijn elfde op in een (disfunctioneel) pleeggezin. Hij zette JongWijs op, een netwerk voor jongeren in de pleegzorg.

Verdiep je verder