De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Het Voortbestaan van Rusland

Een half jaar na onze aflevering 'Verscheurd door Moeder Rusland', over hoe de oorlog in Oekraïne ook Russen in Nederland in tweeën scheurde, spreekt Coen Verbraak opnieuw met Russische Nederlanders. Hoe heeft de oorlog hun levens het afgelopen jaar veranderd? Hoe beïnvloedt de nieuwe realiteit de levens van hun naasten? En hoe moet het verder met Rusland en het Russische volk?

69. Het Voortbestaan van Rusland (8 oktober 2022)

Dat de Russische invasie in Oekraïne een grote impact op de levens van Oekraïners zou hebben, was al vanaf dag 1 duidelijk. Toch is voor veel Rússen de oorlog pas echt realiteit geworden sinds Poetin twee weken geleden aankondigde zijn land te mobiliseren. Sindsdien proberen duizenden jonge Russische mannen het land te ontvluchten richting Georgië, Kazachstan en Turkije. En dat terwijl veel Westerse buurlanden de grenzen voor Russen juist potdicht houden.

In De Publieke Tribune daarom, een half jaar na onze eerdere uitzending Verscheurd door Moeder Rusland, nogmaals een gesprek met vier Russische Nederlanders. Hoe heeft de oorlog hun levens het afgelopen jaar veranderd? Hoe beïnvloedt de nieuwe realiteit de levens van hun naasten? En hoe moet het eigenlijk verder met Rusland, nu zóveel kritische Russen massaal geen toekomst meer zien in hun thuisland?

Reageren op deze uitzending?

Ira over de impact van de oorlog op haar en haar naasten

De dag dat haar vaderland #Oekraïne binnenviel, was de laatste keer dat de Russisch-Nederlandse Ira Heuvelman-Dobrolyubova met haar moeder over de oorlog sprak. Coen Verbraak sprak in De #PubliekeTribune op @NPORadio1 met Ira over de impact van de oorlog op haar en haar naasten. pic.twitter.com/DMefdqyQ3T

— HUMAN (@omroephuman) October 13, 2022

Gasten in deze aflevering

Anna Azernikova

Anna Azernikova is geboren en getogen in Moskou en woont sinds 1998 in Nederland met haar Nederlandse man en kinderen. Ze is al bijna tien jaar lang artistiek leider van het Russische kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam en geeft daarnaast leiding aan het Russisch Kamerkoor van Amsterdam.

Ira Heuvelman-Dobrolyubova

Ira Heuvelman-Dobrolyubova is geboren in Sint Petersburg en woont al vijftien jaar met haar Nederlandse man en inmiddels twee kinderen in Nederland. Ze is bestuurslid bij Free Russia NL, een grassroots community van Russisch-sprekende inwoners en burgers van Nederland, die protesten organiseert en humanitaire hulp biedt aan Oekraïne.

Zelim Mesidov

Zelim Mesidov is geboren in Grozny, de hoofdstad van de Russische autonome deelrepubliek Tsjetsjenië. Hij vluchtte vanwege de oorlog daar rond zijn achttiende met zijn neef via Het Rode Kruis naar Nederland. Toen Poetin op 21 september 2022 de mobilisatie afkondigde moest hij zijn familiebezoek in Tsjetsjenië voortijdig afkappen.

Aliona Ovsiannikova-Voogd

Aliona Ovsiannikova-Voogd is geboren in Moskou en getogen in Amsterdam. Ze is koorleider van de (tot maart 2022 nog Russisch-)Orthodoxe Parochie in Amsterdam en de dochter van de oprichters van deze kerk. De kerk scheidde zich aan het begin van de oorlog als eerste Russisch-Orthodoxe Kerk in het hele Westen af van de Moskouse Patriarch Kirill.

Verdiep je verder

Toenemende censuur, duizenden arrestaties bij protesten en geld dat zijn waarde verliest. Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt, ervaren de Russen gevolgen van de sancties tegen Rusland en van de toenemende repressie in hun land. Brainwash sprak drie Russen over hun situatie. "Ik weet niet of ik mijn geboortestad Sint-Petersburg ooit nog terug zal zien."

Toenemende censuur, duizenden arrestaties bij protesten en geld dat zijn waarde verliest. Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt, ervaren de Russen gevolgen van de sancties tegen Rusland en van de toenemende repressie in hun land. Brainwash sprak drie Russen over hun situatie. "Ik weet niet of ik mijn geboortestad Sint-Petersburg ooit nog terug zal zien."

Waar Russische staatsmedia een vertekend beeld scheppen van de oorlog in Oekraïne, maken jonge Russen en Oekraïners creatief gebruik van social media - zoals Google Reviews, TikTok en de datingapp Tinder - om te delen wat er werkelijk gebeurt in Oekraïne. Maar een nieuwe wet in maart 2022 werd besproken in het Russische parlement, is erop gericht om ook deze informatiestroom droog te leggen.

Nieuwszender Russia Today is in verband met de oorlog in Oekraïne op de Europese sanctielijst geplaatst. Hoe komt de berichtgeving bij RT tot stand? Hoe terecht is het distributieverbod eigenlijk?