De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Levenslang

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak over levenslange gevangenisstraffen, met mensen die van dichtbij zien wat het gebrek aan een stip op de horizon met gevangenen doet.

64. Levenslang (27 augustus 2022)

Nog nooit was het aantal levenslang gestraften zo hoog als nu. Op dit moment hebben 57 mensen levenslang en dat aantal stijgt snel. Nederland is het enige land in de Europese Unie waar levenslang ook echt levenslang is. En dat terwijl het Europees Hof van de Rechten van de Mens in 2013 oordeelde dat levenslange opsluiting onmenselijk is. Ook bij de zwaarste straf die de rechtbank kan opleggen mag het gevangenen niet aan perspectief ontbreken.
 
Hoe humaan zijn levenslange gevangenisstraffen in Nederland? Wat betekent het gebrek van een stip op de horizon voor de gevangenen, en wat doet het met hun naasten? En zouden we niet vaker gratie moeten verlenen? 

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt presentator Coen Verbraak erover met mensen die de uitwerking van levenslange gevangenisstraf van dichtbij hebben gezien. 

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Wiene van Hattum

Wiene van Hattum is universitair docent strafrecht en voorzitter van Forum Levenslang, een stichting die zich sinds 2008 inzet voor humanere behandeling van levenslang gestraften. Voor die inzet werd zij in 2018 koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lotje van den Puttelaar

Lotje van den Puttelaar heeft levenslang gestrafte Cevdet Y. vanaf zijn eerste strafproces in 1983 bijgestaan. Hij schoot in psychotische toestand zes mensen dood in het Delftse café 't Koetsiertje. Vorig jaar kreeg hij na 37 jaar gratie. Na 44 jaar legde Van de Puttelaar haar advocatenpraktijk neer. Zij is nu coach en mediator.

Maud

Maud is de vrouw van levenslang gestrafte Fernando P. Hij kreeg in 2007 samen met twee andere mannen levenslang voor de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn&Out. Sinds 2019 zijn Maud en Fernando P. getrouwd en ze hebben samen een zoontje van 2. Vanwege privacyoverwegingen is geen portret van haar geplaatst.

Verdiep je verder

Louis Hagemann werd in 2005 tot levenslang veroordeeld. In 2008 trouwt hij in de gevangenis met Jacqueline. Samen leven zij ieder apart hun leven, hij binnen en zij buiten. Hoe houden zij zichzelf en elkaar staande in deze ogenschijnlijk perspectiefloze situatie?

Drie woorden van de toenmalige minister van justitie Piet-Hein Donner zetten de toon: levenslang is levenslang. Voor Cevdet Yilmaz had die uitspraak uit 2004 grote gevolgen. Van alle in Nederland tot levenslang veroordeelden zit hij het langst vast.