De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Toekomst van de Pakketbezorger

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met pakketbezorgers, onderaannemers en fietskoeriers, over de mooie kanten van hun werk, over de lusten én lasten van onze bezorgeconomie en over de waardering van onze bezorgers.

61. Toekomst van de Pakketbezorger (6 augustus 2022)

Pakketbezorgers zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Wat we 's ochtends bestellen hebben we het liefst 's avonds nog in huis. Vaak nog gratis ook – en o wee als het niet op tijd is. Afgelopen jaar werden er in Nederland ruim 650 miljoen pakketten verstuurd, een kwart meer dan in 2020. Fijn voor de consument, fijn voor de pakketgigant, maar hoe is die explosieve groei van de bezorgeconomie eigenlijk voor de bezorger? En wie draait er eigenlijk op voor de kosten van al dat gratis gemak?

Vandaag praten we in De Publieke Tribune met pakketbezorgers, onderaannemers en fietskoeriers. Over de mooie kanten van hun vak, over de lusten én lasten van onze explosief groeiende bestel-economie en over de waardering voor onze bezorgers.

Vraag voor in de uitzending? Of zelf ervaring met dit onderwerp?

Gasten in deze aflevering

Ruud Wassenaar

Ruud Wassenaar (62) werkt al ruim zestien jaar in de pakketbezorging. Eerst als pakketbezorger, later als onderaannemer in de pakketdistributie. Hij is actief voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BvPD), de vereniging die opkomt voor de belangen van zelfstandig pakketbezorgers. Vorig jaar klaagde hij zijn grootste opdrachtgever, PostNL, aan wegens te lage tarieven. Er is nog geen uitspraak gedaan in deze zaak, maar het contract met Ruud werd wel opgezegd. Toch probeert hij overeind te blijven.

Guillermo Ahmad

Guillermo Ahmad (24) werkt sinds 2018 in de pakketbezorging, als rechterhand van Ruud. Toen zijn baas hun grootste opdrachtgever PostNL kwijtraakte, stapten zijn collega's in vaste dienst over. Guillermo koos ervoor om bij Ruud te blijven. Inmiddels neemt hij veel van de dagelijkse leiding voor zijn rekening. Hij zorgt ervoor dat alle 27 voertuigen rijden en het werk gesmeerd loopt. Hij hangt dagelijks aan de lijn met alle collega’s (zo’n 45) en als er iemand uitvalt neemt hij diens rit over. Guillermo hoopt het in de toekomst van Ruud over te nemen en het bedrijf uit te bouwen. Zijn ambities reiken verder dan de pakketdistributie.

Menne Smallenbroek

Menne Smallenbroek (34) begon twee jaar geleden als fietskoerier en is inmiddels bedrijfsleider bij Cycloon, een bedrijf dat zichzelf omschrijft als een sociale en duurzame bezorgexpert. Van de 1250 medewerkers werken er meer dan 600 mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt. Voordat Menne fietskoerier werd gaf hij les als klassiek geschoold muzikant en werkte hij vooral als uitvoerend musicus. Door corona was hij net als zovelen genoodzaakt andere keuzes te maken, waarbij fietskoerieren een perfecte match voor hem bleek.

Marieke de Ruiter

Marieke de Ruiter is verslaggever sociale economie bij De Volkskrant en werkte vorig jaar voor een reportage een tijdje undercover in de pakketbezorging bij PostNL. Als een van de 'frontsoldaten van onze consumptiedrift', zoals ze het zelf omschrijft. Ze wilde het echte verhaal achter de bezorgers en onderaannemers van pakketbedrijven achterhalen. Naast haar stukken over de pakketbezorgsector schrijft ze ook veel over andere aspecten van de arbeidsmarkt.

Verdiep je verder

Busjes door je straat, een maaltijdbezorger met een grote tas op zijn rug die je de pas afsnijdt, de boodschappen die op je stoep verschijnen en je buren die tegenwoordig bijklussen als postkantoor voor de buurt: bezorgdiensten zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Je kunt alles laten bezorgen, voor niets hoef je de deur nog uit. De zesdelige serie Bezorgd geeft de mensen achter onze bestelling een gezicht.

In de twaalf jaar dat Frank van Bennekom bij FNV zit, heeft zijn telefoon nog nooit zo roodgloeiend gestaan als nu. "Er zijn veel problemen in de bezorgindustrie op te lossen," zegt de vakbondsbestuurder. We spreken hem en rider Matthias*, over de misstanden in de bezorgindustrie.

*De achternaam van Matthias is bij de redactie bekend, maar wegens privacyredenen niet vermeld.

Werken is goed: het emancipeert en biedt bestaanszekerheid. Zit het even tegen, dan is er het vangnet van de verzorgingsstaat. Toch? Socioloog Marguerite van den Berg heeft er haar twijfels bij. Ze ziet dat we ons kapot werken en steeds kwetsbaarder worden. Iedereen is moe, niemand heeft tijd. In Brainwash Bits vertelt ze hoe we radicaal anders over werk kunnen nadenken.