De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Omgaan met Zelfmoordpreventie

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak over een beladen maar belangrijk onderwerp: zelfmoord. Maar vooral ook over hoe zelfmoord voorkomen kan worden. Met een podcast-aflevering van Wat blijft over de nalatenschap van 113 Zelfmoordpreventie-oprichter Jan Mokkenstorm, en met online therapeut bij 113 Zelfmoordpreventie, Marjolein Korste.

Verdiep je verder

Wat blijft als we er niet meer zijn? In de podcastserie Wat blijft volgen verschillende interviewers het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?

Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.

Ongeveer de helft van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg denkt wel eens serieus aan zelfmoord. Hoe praat je als hulpverlener daarover met jouw patiënt? Niet in elke opleiding tot bijvoorbeeld psycholoog, huisarts of verpleegkundige wordt dat standaard behandeld in het lespakket.