De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Het Onvergeeflijke Vergeven

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met twee ouderparen die beiden hun dochter verloren door een man die ze jarenlang hun schoonzoon noemden. Hoe vergeef je het onvergeeflijke?

Zaterdag 11 juni 2022, 15:00 – NPO Radio 1

Op een noodlottige dag in 2011 wordt de dochter van Eddy en Lieuwkje Hekman door haar vriend met een brandblusser om het leven gebracht. En in 2006 wordt de dochter van Jacques en Wanda Beemsterboer in Amsterdam door haar ex-vriend met 36 messteken vermoord.

In de radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met deze twee ouderparen. Beide koppels verloren een dochter in de bloei van haar leven, door een man die ze jarenlang hun schoonzoon hebben genoemd. Hoe ga je om met de man die de reden is dat je kind er niet meer is? Kunnen zij de moordenaar van hun dochter vergeven? Wat brengt het je om te vergeven, voor wie doe je het, en waarin schiet het tekort? En moet je vergeven om door te kunnen, of zijn sommige dingen daar te groot voor?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Eddy en Lieuwkje Hekman

Op een noodlottige dag in 2011 wordt de dochter van Eddy en Lieuwkje Hekman in Baflo door haar vriend met een brandblusser om het leven gebracht. Al snel zeggen zij tegen elkaar dat ze hun schoonzoon gaan helpen, en zoeken hem regelmatig op in de gevangenis en later de tbs-kliniek. Vader Eddy schrijft samen met hem een boek over de gebeurtenissen. Ze willen graag dat hij vrijkomt, en sinds kort terug is hij terug in zijn geboorteland Benin. Zo willen zij in de geest van hun dochter Renske handelen.

Wanda en Jacques Beemsterboer

De dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer wordt in 2006 in Amsterdam door haar ex-vriend met 36 messteken vermoord. Moeder Wanda wil hem in eerste instantie niet bij naam noemen in het boek dat ze over de dood van haar dochter Nadine schrijft. Na een aantal jaar wil vader Jacques in gesprek met de moordenaar van zijn kind, maar zijn vrouw heeft eerst meer tijd nodig. Dat zijn tbs bijna beëindigd wordt, brengt gemengde gevoelens in het gezin. Want hoe Nadine uit het leven gegrepen werd, mag nooit iemand weer gebeuren.

Verdiep je verder

De mens heeft een ongekend vermogen tot lief hebben en samenwerking, maar toch zijn we ook in staat tot grote gruweldaden en geweld. Waar ligt de kiem van haat en hatelijk gedrag, hoe wordt het aangewakkerd, wanneer gaat haat over in geweld, en hoe ontstijgen we haatgevoelens om tot verzoening te komen? In deze afleveringvan De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten over de vraag waarom we haten.

Na een misdrijf gaat het altijd over daders, slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers. Over familieleden van daders horen we zelden. En dat terwijl ook hún levens vaak volledig overhoop gegooid worden. Voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw: "Het is verontrustend hoe we omgaan met mensen die zelf geen delict hebben gepleegd."

Over daders en slachtoffers van misdaden staan de kranten volgeschreven, maar over de families van gedetineerden horen we zelden. Niet zelden krijgen zij de misdaad van hun familielid aangerekend, alsof ze een verlengstuk van de dader zijn. In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met de mensen die achterblijven nadat hun familielid de bak in moest.

Hoe begin je opnieuw als je je verleden niet zomaar achter je kunt laten? De Rotterdamse Reggery Gravenbeek belandde op vroege leeftijd in de criminaliteit, raakte verwikkeld in een dodelijke schietpartij en zat zeven jaar lang vast. Toen hij vrijkwam gooide hij het roer volledig om. "Ik hoop de jongens waar ik mee werk te behoeden voor de fouten die ik zelf maakte."