De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Morele Verwonding

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met oudgedienden en hulpverleners over de morele verwonding na een oorlog.

49. Morele Verwonding (23 april 2022)

Afgelopen week zagen we tijdens de Invictus Games hoe veteranen met lichamelijke verwondingen uit een oorlog kunnen komen. Maar nog veel vaker lopen militairen of hulpverleners in oorlogsgebieden een verwonding op aan hun ziel of hun geweten, doordat ze voor duivelse dilemma’s komen te staan waarbij iedere keuze tot een catastrofe kan leiden. Hoe maak je aan de frontlinie keuzes als ze tegen je eigen waarden en normen ingaan? En hoe ga je vervolgens om met bijkomende schaamte, spijt en wanhoop?

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met oudgedienden en hulpverleners over de morele verwonding na een oorlog. Wat doet oorlog met een mens? Hoe genezen veteranen van ernstige gewetensnood? En hoe leef je na de frontlinie verder met een gewonde ziel?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Erik Krikke

Veteraan Erik Krikke nam in 2007 als operatieassistent chirurgie deel aan een vredesmissie in Afghanistan en hield daar PTSS aan over. Over zijn ervaringen hoe hij van hulpverlener zelf slachtoffer werd schreef hij twee boeken en maakte hij verschillende muziek- en theatervoorstellingen.

Jules Pieters

Jules Pieters was humanitair hulpverlener en coördinator noodhulp voor Artsen zonder Grenzen en de WHO. Hij gaf leiding aan diverse noodhulpoperaties in onder meer Irak, Rwanda, Somalië en Bosnië.

Bas Brans

Bas Brans is kapitein op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en nam als commandant deel aan een vredesmissie in Mali. Ook zat hij in 2017 zes weken in Oeganda om militairen te trainen voor AMISOM, een vredesoperatie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Jackie June ter Heide

Jackie June ter Heide is klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij ARQ Centrum'45, het landelijk centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van mensen met complexe psychotraumaklachten.

Verdiep je verder

In 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan. Sindsdien gaan ook vanuit Nederland militairen op uitzending om deze mensenrechten te waarborgen. Bij deze missies komt meer kijken dan de meeste militairen denken, met alle psychische impact van dien.

In deze tweedelige special stond HUMAN in 2021 stil bij het geestelijk welzijn van onze vredestroepen in Srebrenica en Afghanistan.

Hoe zet je de schakelaar terug als je gewend bent geraakt aan de oorlog? Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet sprak verschillende veteranen over hun morele wonden en over hun pogingen de naald van het morele kompas weer terug te draaien na de missie.