De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Artsen met Grenzen

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met huisartsen over de toenemende druk op hun vakgebied en de gevolgen voor patiënten.

36. Artsen met Grenzen (22 januari 2022)

Ze zien ons, zijn ons vertrouwde aanspreekpunt bij klachten en zijn als geen ander in staat om verbanden te leggen tussen klachten en persoonlijke achtergrond, omdat ze ons vaak al zó lang kennen: huisartsen. Ze zijn de spil in de wijk en de ruggengraat van het Nederlandse zorgsysteem. Maar voor hoelang nog?

Want naast hun groeiende administratielast vraagt ook de samenleving steeds meer van ze. Huisartsen liepen al jaren de gaten in de rest van de zorg dicht, maar kregen door corona alleen nog maar meer op hun bordje. Ondertussen heeft ruim 70 procent van de huisartsenpraktijken te maken met personeelsuitval en maken veel huisartsen zich zorgen om hun opvolging. Is de huisarts nog wel in staat om te doen waar hij of zij voor is opgeleid? En wat betekent die toenemende druk op de huisarts voor ons als patiënten, nu en in de toekomst?

Verdiep je verder

De Publieke Tribune heeft in samenwerking met de Vereniging voor Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) een enquête uitgezet onder huisartsen met een eigen praktijk.

VPH-voorzitter Dick Groot is geschrokken van de resultaten: "Dat er veel huisartsen rondlopen die hun werk als een behoorlijke belasting ervaren weet ik al langer, maar om nu echt te lezen waar ze allemaal mee kampen, is schrikbarend.

Gasten in deze aflevering

Marnix van der Leest

Marnix van der Leest is huisarts in Leusden en schreef het boek Huisarts op recept, dilemma's uit de spreekkamer (2021).

Shakib Sana

Shakib Sana is huisarts in Rotterdam en trok afgelopen jaar veel de wijken in om de 'vaccinatiekloof' tussen welvarende en kwetsbare wijken te dichten.

Diana Lucassen

Diana Lucassen is huisarts in Vinkeveen en ziet dat haar beroepsgroep voor steeds meer verantwoordelijk wordt. "Daar moeten we voor uitkijken, we dreigen namelijk om te vallen."

Judith Verhagen

Judith Verhagen is beginnend huisarts in Noord-Brabant. Momenteel neemt ze de praktijk waar van een door een burnout uitgevallen collega.

Ook interessant