De Publieke Tribune Radio

Wie zorgt er voor de Broers en Zussen die Mantelzorg verlenen?

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met broers en zussen die mantelzorg verlenen.

27. Wie zorgt er voor de Broers en Zussen die Mantelzorg verlenen? (maandag 28 juni 2021)

We komen regelmatig in aanraking met verhalen van de vele mantelzorgers die langdurige en onbetaalde zorg verlenen aan een naaste. Maar een groep waar we weinig over horen, is die van de broers en zussen van de mensen die veel zorg nodig hebben. Zij zijn al vanaf jonge leeftijd gewend om hun eigen behoeftes opzij te zetten om te helpen zorgen. Maar wie zorgt er voor deze jonge mantelzorgers? In De Publieke Tribune Radio spreekt Coen Verbraak met ervaringsdeskundigen.

De broers en zussen van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking groeien op binnen een gezin waarin de aandacht vooral naar het kind met de beperking uitgaat. Zelf helpen zij ook vaak mee in de zorg en op latere leeftijd nemen sommigen de zorg over van hun ouders.

Een op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking en een op de vier een chronische ziekte. De broers en zussen die voor hen zorgen zijn dus overal, maar blijven onopgemerkt. Zij hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stellen zich zorgzaam op. Ze kunnen zich geïsoleerd en eenzaam voelen, en te maken krijgen met emoties als schaamte of jaloezie. Tegelijk ervaren ze meestal ook dat ze er veel voor terugkrijgen, zoals een diepe, bijzondere band met hun broer of zus, en onvoorwaardelijke liefde.

Hoe gaan deze mantelzorgers om met hun tegenstrijdige emoties? Drukt het gevoel van verantwoordelijkheid zwaar op hun schouders? Hoe zorgen zij dat zij zichzelf niet te veel wegcijferen? En wat doen zij als hun grens bereikt is? In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak hierover in gesprek met verschillende gasten.

De Publieke Tribune Podcast

Luister nu in je favoriete podcastapp (en vergeet niet te abboneren):
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify
RSS

Gasten in deze aflevering

Zanza Loupias

Zanza Loupias (32) is de zus van David (31), die autisme heeft. Met haar vriend kocht zij een twee-onder-een-kap in Tilburg, zodat haar broer zelfstandig bij hen in kan wonen. Hun ouders wonen in Frankrijk.

Anjet en Jalbert van Dijken

Anjet van Dijken (45) is het zusje van Jalbert van Dijken (48), die een visuele en verstandelijke beperking heeft. Na de dood van hun ouders, op haar 19e, nam Anjet de zorg over. Jalbert woont vanaf zijn zesde in een instelling.

Ruud van Buschbach

Ruud van Buschbach (64) zorgde vanaf jonge leeftijd voor zijn broertje Ron, die het syndroom van Down had. Nadat hun moeder overleed, nam Ruud de zorg over. Onlangs is Ron na een ziektebed overleden.