De Publieke Tribune

Politiek charisma

Waarom slagen sommige politici erin de harten van kiezers te veroveren? Hoe belangrijk is charisma voor electoraal succes? En welke rol spelen media daarin? Deze vragen bespreken wij in aflevering 5 van De Publieke Tribune.

Na de decimering van de PvdA in de landelijke verkiezingen is de overwinning van lijsttrekker Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen opvallend. Hij slaagde erin kiezers van GroenLinks tot VVD over te doen stappen naar de PvdA. Van de PvdA-kiezers zegt bijna de helft (48%) dat Timmermans de doorslag heeft gegeven. In hoeverre heeft Timmermans dat te danken aan zijn charisma? En zijn charismatische leiders onmisbaar voor het voortbestaan van de traditionele partijen? 

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met Sharon Gesthuizen (voormalig Tweede Kamerlid voor de SP), Kay van de Linde (spindoctor), Dominique van der Heyde (chef van de parlementaire redactie van de NOS) en Joep Bertrams (cartoonist).

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Sharon Gesthuizen

Voormalig Tweede Kamerlid voor de SP

Kay van de Linde

Spindoctor

Dominique van der Heyde

Dominique van der Heyde was parlementair verslaggever bij de NOS en is de huidige chef van de parlementaire redactie van de NOS.

Joep Bertrams

Joep Bertrams maakt politieke prenten voor internationale en nationale bladen, waaronder De Groene Amsterdammer.

Ook interessant