De Publieke Tribune

Publieke debat onder druk

Controversiële sprekers staan steeds vaker ter discussie, evenals de rol die media en podia spelen in het versterken van dat geluid. De wens om de ongenuanceerde, gevaarlijke of discriminerende meningen van de ander te weren neemt toe. Het publieke debat raakt gepolariseerd.

Kunnen we te weinig van elkaar hebben in het publieke debat? Staat de vrije uitwisseling van ideeën onder druk? Of moeten er grenzen worden gesteld aan welke opvattingen een platform geboden krijgen, in de strijd tegen desinformatie, racisme en seksisme? En in welke mate heeft commercialisering van de media tot gevolg dat aandacht wordt besteed aan extreme geluiden om te kunnen scoren?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten die het publieke debat vormgeven of analyseren: Merlijn Geurts (programmamaker van debatcentrum De Balie), Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur actualiteitensite GeenStijl)en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Merlijn Geurts

programmeerde de iconische Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Op het laatste moment zegde Eltahawy af, vanwege een debat dat in 2017 in De Balie had plaatsgevonden, waarin de deportatie van moslims ter sprake kwam.

Bart Nijman

is inmiddels drie keer geschorst op Twitter, onder andere vanwege het delen van het manifest van de Christchurch-terrorist, en een tweet met eurosceptisch stemadvies.

Dan Hassler-Forest

is mediawetenschapper. Hij staat achter de open brief waarin verzocht werd de Canadese psycholoog Jordan Peterson niet alleen op het podium te zetten bij een discussieplatform aan de Universiteit van Amsterdam.

Ook interessant