De Publieke Tribune

Schulden: Hoe kom je erin terecht en hoe raak je er weer uit?

Hoe kom je in de schulden terecht? Hoe zit de schuldenindustrie in elkaar? En hoe komen we tot efficiƫntere en goedkopere oplossingen? Deze vragen bespreken wij in aflevering 3 van 'De Publieke Tribune'.

Leestips

Eelke Blokker

Eén van de gasten is Eelke Blokker van het Instituut van Publieke Waarden. Wij spraken hem vast over de schuldhulpverlening. Hij vertelt onder meer het verhaal van dakloze Marcel. Marcel had 14.000 euro schuld, 48 verschillende instellingen die zich met zijn problemen bezighielden, en dat kostte 269.000 euro per jaar. Als we zijn schuld rechtstreeks zouden aflossen, houden we 255.000 euro over om anderen te helpen. Marcel is geen uitzondering.  

Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarlijks lopen de maatschappelijke kosten van deze groep op tot 11 miljard euro. En toch schiet de hulpverlening vaak te kort. Dat kan beter, efficiënter en goedkoper, volgens Blokker. Dagelijks trekt hij met praktische oplossingen mensen uit het bureaucratisch moeras waarin ze verstrikt zijn geraakt. 

Lees het hele interview.

Satcha Maduro

Maatschappelijk werker Satcha Maduro raakte zelf in de schulden. Pas na een tijdje gooide ze haar leven om, en bleek haar schuld 30.000 euro. Inmiddels is ze negen maanden schuldenvrij. 

Lees hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Het panel

Bert van Alphen

Wethouder Sociale Zaken, GroenLinks Den Haag

Satcha Maduro

Inmiddels 9 maanden schuldvrij en bekend van onze serie Schuldig

Paul van Roon

Deurwaarder

Eelke Blokker

Werkt voor het Instituut voor Publieke Waarden

Ook interessant