De Publieke Tribune

Wie is de baas over mijn medicijnen?

In deze eerste aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met gedragsdragers en deskundigen over de vraag: wie is de baas over onze medicijnen?

1. Wie is de baas over mijn medicijnen?

25 februari 2019

We hopen allemaal dat we lang leven en gezond oud kunnen worden, maar bij verreweg de meesten van ons gaat dat niet vanzelf. We hebben nodig die onze gezondheid kunnen stutten. We slikken pillen om migraine te bestrijden, we spuiten insuline bij diabetes, of zijn aangewezen op chemokuren bij kanker.

Maar wat nou als de medicijnen die je nodig hebt vanwege een levensbedreigende ziekte opeens zes keer zo duur worden? Wie bepaalt eigenlijk of en wanneer een medicament ontwikkeld wordt, en voor welke ziekte? Hoe wordt de prijs voor een medicijn bepaald, en door wie? Is het logisch dat de farmaceutische industrie winst maakt op onze gezondheid? Of is dat volslagen onethisch?

In deze eerste aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met gedragsdragers en deskundigen over de vraag: wie is de baas over onze medicijnen? Te gast: