Uit datzelfde internationale onderzoek blijkt ook dat er wat betreft burgerschapskennis grote verschillen zitten tussen de schoolniveaus. Zo zouden vmbo-leerlingen er in kennis bijvoorbeeld niet op vooruit zijn gegaan maar leerlingen in de andere schooltypen wel. Volgens de onderzoekers wordt dat verschil steeds groter.
Nieuwelink: "Mbo-studenten hebben op allerlei vlakken minder vertrouwen in zichzelf als het over politiek gaat. Dan zou je zeggen, dat maakt het urgent om die studenten meer handvatten te geven, maar dat doen we niet. Tijdens de verkiezingen van 2017 was de opkomst onder mbo-studenten ruim 25 procent lager dan bij hun leeftijdsgenoten op havo, vwo en universiteit. Dat is een waanzinnig verschil. Leidt dat tot politieke actie? Leidt dat tot een taskforce? Nee hoor. We vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg."
Valt deze discussie ook weer terug te voeren op het klassieke probleem dat het lerarentekort heet?
Nieuwelink: "Er is op zich geen tekort aan docenten maatschappijleer. Maar die vrijblijvendheid wat betreft de invulling van het vak wordt wel echt problematisch als scholen besluiten hun gymdocenten maatschappijleer te laten geven. Want voor wie is burgerschapsonderwijs vooral van belang? Voor kinderen die weinig hebben en die weinig meekrijgen vanuit huis. En waar is het lerarentekort hoog? Op de scholen waar kinderen weinig hebben. Conclusie: dat lerarentekort moet aangepakt worden, daar moet het over gaan. Voor lezen en schrijven geldt hetzelfde. Een kwart van de leerlingen kan amper lezen. Ja, dan kan je wel met burgerschapsonderwijs bezig zijn, maar als die kinderen al geen krant kunnen lezen, dan houdt het snel op."