'Handelingsverlegen,' zo omschrijft Kalverboer het algehele gevoel dat heerst bij rechtbanken, beleidsmakers en kinderrechtenorganisaties als het gaat om complexe scheidingen (zie kader). Want hoe krijg je ruziënde ouders tot rede? Kalverboer, sinds 2016 kinderombudsman, krijgt veel vechtende ouders aan de lijn die volledig lijken te zijn vergeten dat er kinderen bij hun scheiding betrokken zijn. "Ze noemen het wel als aanleiding om ons te bellen, maar vervolgens gaat het alleen maar over de ruzie met de ex. Daar zijn wij niet voor."
De Kinderombudsman, dit jaar precies tien jaar geleden in het leven geroepen door de Tweede Kamer, controleert de overheid en uitvoerende organisaties op naleving van kinderrechten zoals vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag uit 1989. Daarbij houdt het zoveel mogelijk rekening met wat kinderen en jongeren nodig hebben of belangrijk vinden.
Van de jaarlijks tweeduizend meldingen die bij de Kinderombudsman binnen komen, staan vragen en klachten over complexe scheidingen op de derde plek van meest voorkomend, na onderwijs en jeugdzorg. Toch zijn het niet de kinderen die de Kinderombudsman het vaakst weten te vinden, maar de ouders. Een doorn in het oog voor Kalverboer, want juist ouders in complexe scheidingen staan vaak niet meer open voor wat goed is voor een kind.
Tekst gaat door onder de banner