Zeker 200.000 antisemitische berichten in één jaar tijd, dat was in 2020 de vangst van de Universiteit Utrecht op sociale media, in een onderzoek naar online antisemitisme. Daarnaast registreerde informatiecentrum CIDI in 2021 36 procent meer antisemitische incidenten dan een jaar eerder, variërend van scheldpartijen, tot bekladding van Joodse objecten en fysiek geweld.
Toch blijft het niet alleen bij constateren. Sinds twee jaar kent Nederland namelijk een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding die de Nederlandse regering gevraagd en ongevraagd advies geeft over de aanpak van antisemitisme. En eerder deze maand kondigde de gemeente Amsterdam zelfs een speciaal steunpunt aan voor scholen om jongeren beter voor te lichten over de Jodenvervolging. Dit naar aanleiding van de recente antisemitische projectie op het Anne Frank Huis en de onderzoeken naar de afnemende kennis van de Holocaust onder jongeren.
Om erachter te komen hoe al deze maatschappelijke ontwikkelingen worden beleefd door Joodse Nederlanders zelf, sprak Coen Verbraak in De Publieke Tribune op NPO Radio 1 met vier generaties Joodse Nederlanders. Hoe is het eigenlijk om Joods te zijn in het Nederland van nu?
Tekst gaat door onder de banner