Barbara Godwaldts zus Gea werd in 2020 vermoord door haar eigen man. Omdat hij zichzelf daarna ophing volgde er geen rechtszaak. "Een rechtszaak is natuurlijk slopend, maar geen rechtszaak voelt onaf. Alsof er niet echt een dader was."

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door een partner of ex-partner. Dit dodelijke geweld tegen vrouwen wordt ook wel femicide genoemd, omdat vrouwen vanwege hun vrouw-zijn door mannen worden vermoord. Veruit de meest voorkomende aanleiding is een relatiebreuk die niet wordt geaccepteerd.

Ondanks de schokkende aantallen wordt het probleem in Nederland nog altijd onderschat. Instanties handelen daardoor niet altijd even adequaat, terwijl er bij partnergeweld levens op het spel kunnen staan.

Tekst gaat door onder de banner

'Streep eronder en door'

In De Publieke Tribune op NPO Radio 1 sprak Coen Verbraak met mensen die femicide van dichtbij kennen. Zoals Barbara Godwaldt, die in 2020 haar zus Gea verloor. Gea werd in haar eigen woning door haar eigen man vermoord, waarna hij zichzelf ophing. Zij werd 48 jaar en liet een dochter na. Hij liet ook nog kinderen uit een eerdere relatie na.

Doordat hij zichzelf na de moord op Gea van het leven had beroofd, volgde er geen rechtszaak. Barbara: "Dat vond ik bijzonder pijnlijk, er wordt een beetje aan het feit dat ze vermoord is voorbij gegaan. 'Einde onderzoek, streep eronder en door', is het een beetje bij het OM."

Voor Barbara droeg het niet bij aan de verwerking van de moord op haar zus. "Als er wel een rechtszaak volgt is dat natuurlijk slopend, maar als er geen rechtszaak is voelt dat onaf. Alsof er niet echt een dader was."

"Alsof er niet echt een dader was"

Barbara Godwaldt

Onverteerbaar

Dat er voor haar gevoel niet echt een dader was, zag Barbara daarna ook terug in de verdeling van de erfenis en de levensverzekering van haar zus. "In eerste instantie ging alles naar de familie van de dader, want hij was de langstlevende. Uiteindelijk hebben we het nog zo kunnen regelen dat mijn nichtje (de dochter van haar zus Gea, red.) nog één derde kreeg van de erfenis van haar moeder. Maar twee derde van de erfenis van mijn zus is naar de kinderen van de dader gegaan. Ik vind dat zelf vrij onverteerbaar."

Zijn de kinderen van de dader ook niet gewoon hun vader kwijtgeraakt? Barbara: "Zeker, helemaal mee eens, dat is ook heel verdrietig. Maar dat heeft niks te maken met de erfenis van mijn zus."

"Het is heel verdrietig dat de kinderen van de dader hun vader zijn kwijtgeraakt, maar dat heeft niks te maken met de erfenis van mijn zus"

Barbara Godwaldt

Barbara Godwaldt over het feit dat er na de moord op haar zus Gea geen rechtszaak volgde, omdat de moordenaar, Gea's man, zichzelf van het leven had beroofd: "Alsof er niet echt een dader was."

Verdiep je verder