Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders boven de 16 jaar maken jaarlijks huiselijk geweld mee. In gezinnen waar dit speelt of dreigt, leeft bij ouders vaak onmacht, schaamte en angst om hun kinderen te verliezen. Hierdoor is de drempel om hulp te zoeken groot, terwijl juist door gebrek aan hulp de situatie snel kan verergeren of escaleren.
Terwijl landelijk het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling de laatste jaren is afgenomen, lieten de cijfers in Midden-Brabant recentelijk juist een stijging zien. Zo ook in de gemeente Tilburg, waar de manier waarop er melding gedaan kan worden de afgelopen jaren makkelijker is gemaakt. De gemeente wil mensen bereiken op zogenaamde 'vindplaatsen,' plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten voor een laagdrempelig gesprek. En vanuit het idee dat iedereen het verschil kan maken, is de gemeente inmiddels bezig met het trainen van onder andere kappers en brandweermannen, om onveilige situaties beter te herkennen.
Vanuit de kledingwinkel van Sterk Huis in Tilburg, spreekt Coen Verbraak in De Publieke Tribune daarom samen met ouders die dit zelf hebben meegemaakt met de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx (Gezondheid, Zorg en Cultuur), die zich zowel lokaal, regionaal als ook landelijk al jaren hard maakt om huiselijk geweld tegen te gaan. Over de onmacht, de schaamte en de angst die vaak komt kijken in gezinnen waar huiselijk geweld voorkomt. Wat hebben deze ouders in situaties van huiselijk geweld nodig om wél aan de bel te trekken?