Veel grote bedrijven willen graag verduurzamen, maar dat gaat trager dan noodzakelijk is. Hoe maken zij mooie woorden waar? Welke offers zijn zij bereid te brengen? En hoe kan Europese regelgeving daarbij helpen? Omringd door studenten van de Rotterdam School of Management gaan Edith Schippers (DSM), Hanneke Faber (Unilever) en Marjan van Loon (Shell) in gesprek met Diederik Samsom, kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans.

To-do-lists

Wat zijn Edith Schippers (DSM), Hanneke Faber (Unilever) Marjan van Loon (Shell) en Diederik Samsom, kabinetschef van Europees Klimaatcommissaris Frans Timmermans, van plan te gaan doen om het klimaat-tij te keren?

Dit zijn hun eigen to-do-lists:

"De vraag is of je je moet laten afremmen door de langzaamste die njet tegen je zegt, of dat je met elkaar moet zeggen: laten we dat energielek vermijden, laten we ons richten op de gamechangers, daar een bond mee sluiten en met hen gewoon heel hard gaan"

Edith Schippers, president DSM Nederland

"Ik ben half koopman, half dominee. De dominee is echt belangrijk, want je moet wel het verhaal kunnen vertellen waarom iets belangrijk is en waarom het urgentie heeft. Maar de koopman is ook heel belangrijk want die aandeelhouder staat elk kwartaal natuurlijk wel te wachten"

Hanneke Faber, president-directeur voeding Unilever

"Topbestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen als het niet opschiet met de klimaatdoelen? Dat schrikt mij niet af. Ik heb een strategie, dat is mijn baan, daar mogen ze mij op afrekenen"

Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland

"Het is vijf seconden voor twaalf. De enige manier waarop wij binnen vijf seconden de boel weer op de rails kunnen zetten is als bedrijven zo snel willen veranderen dat ze zichzelf echt op het spel zetten – en dat durven bedrijven over het algemeen niet"

Diederik Samsom, kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans

Over de aflevering

In de Publieke Tribune gaan topvrouwen Marjan van Loon (Shell), Hanneke Faber (Unilever) en Edith Schippers (DSM) in openhartig gesprek met Diederik Samsom, de architect van de Europese Green Deal. Durft Samsom eisen te stellen die eigenlijk nog niet kunnen? Is Shell moedig genoeg om uit fossiele brandstoffen te stappen terwijl ze nog niet weten of er genoeg klanten zijn voor de alternatieven? Zou DSM duurzame kennis willen delen met concurrenten als het de wereld kan redden? En het allerbelangrijkst: hoe gaan zij de toekomst redden? Presentatie is in handen van Coen Verbraak, kritisch geweten van deze aflevering is schrijver Jeroen Smit.

"Stel je voor: we zijn dertig jaar verder en je zit aan het bed van je kleinkind. De aarde is ondanks alle mooie woorden en beloftes verder opgewarmd. De zeespiegel is zo ver gestegen dat het westen van het land is overstroomd. Er zijn tienduizenden slachtoffers gevallen als gevolg van droogte. En je kleinkind zegt: 'Oma, je was toen toch de baas van een groot bedrijf? Wat heb jij toen gedaan?' Wie van jullie weet dan zeker dat zijn geweten schoon is?"

Zo begint Coen Verbraak de uitzending van De Publieke Tribune van aanstaande zondag. De antwoorden zijn verrassend eerlijk. Zo twijfelt Hanneke Faber (Unilever) hardop: "Ben ik dapper genoeg? Nemen we ook de moeilijke keuzes als dat betekent dat we minder geld verdienen?"

Op de tribune

Hanneke Faber

Hanneke Faber is sinds begin 2022 president-directeur voeding bij Unilever, de grootste Nederlandse producent van voedingsmiddelen en verzorgingsartikelen. Wereldwijd gebruiken er elke dag meer dan 2,5 miljoen mensen een product van Unilever. In 2021 werd Unilever nog uitgeroepen tot de op twee na grootste vervuiler ter wereld. Tegelijkertijd toont het bedrijf zich begaan met het klimaat, steunde het vorig jaar de klimaattop in Glasgow als partner en presenteert het zich in haar Climate Transition Action Plan als een duurzame multinational.

Marjan van Loon

Marjan van Loon is sinds 2016 president-directeur van Shell Nederland, de Nederlandse tak van de sinds begin dit jaar Britse multinational. Het bedrijf behoort tot de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Samen met een aantal andere organisaties spande Milieudefensie in 2019 een rechtszaak aan tegen Shell. De eisers wilden dat Shell haar CO2-uitstoot fors zou reduceren: met 45% in 2030, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. In mei 2021 stelde de rechter in haar vonnis de eisers in het gelijk, waarop Shell besloot in hoger beroep te gaan.

Edith Schippers

Edith Schippers is oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sinds 2020 president van DSM Nederland, het bedrijf dat in 1902 oorspronkelijk van start ging als staatsmijnbouwbedrijf: Nederlandse Staatsmijnen (Dutch State Mines), opgericht om de ondergrondse steenkoolreserves in Zuid-Limburg te exploiteren. Inmiddels is DSM een bedrijf dat gespecialiseerd is in voedings- en gezondheidsproducten en in hoogwaardige materialen voor bijzondere toepassingen, zoals Bovaer®, het veevoeradditief waarmee boeren de methaanuitstoot van koeien met zo'n 30% zouden kunnen verlagen.

Diederik Samsom

Diederik Samsom is sinds 2019 de kabinetschef van EU-commissaris Frans Timmermans en is in die rol medeverantwoordelijk voor de Europese Green Deal.

Jeroen Smit

Jeroen Smits doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar leiderschap in het bedrijfsleven en schreef onder meer de boeken De Prooi (2008) en Het grote gevecht (2019).

Krijg je geen genoeg van ons?

Verdiep je verder