Het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, als dader en als slachtoffer, is schrikbarend hoog. Hoe komt het dat steeds meer jongeren met wapens rondlopen? Op een middelbare school in Arnhem gaan jongeren, ouders en hulpverleners in gesprek met minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

In de derde aflevering van De Publieke Tribune gingen jongeren, ouders en hulpverleners in gesprek met Dilan Yeşilgöz, minister van Veiligheid en Justitie.

Hoe komt het dat steeds meer jongeren met wapens rond zijn gaan lopen? Maar vooral: wat kunnen we eraan doen? Op deze to-do-list schreef zij tijdens het gesprek op wat haar de komende tijd te doen staat.

Over de aflevering

Er wordt van alles gedaan om het messengeweld onder jongeren tegen te gaan maar het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, als dader en als slachtoffer, blijft schrikbarend hoog. Daarbij zijn de kinderen die met messen op zak lopen, vooral steeds jonger. En het is niet meer alleen een probleem van de grote steden. In Oost-Nederland en Zeeland-West-Brabant is een stijging te zien ten opzichte van het jaar ervoor. Hoe kan dat?

Hoe komt het dat steeds meer jongeren met wapens rond zijn gaan lopen? Wat is de rol van drill rap en van social media? Maar vooral: wat kunnen we eraan doen? Wat moet op de prioriteitenlijst van de minister om het messengeweld terug te dringen?

Actuele aanleiding

Vorige maand maakte het kabinet bekend jaarlijks 82 miljoen te investeren om jongeren uit de criminaliteit te houden. Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz heeft vijftien gemeenten gevraagd plannen uit te werken voor probleemwijken. Over de concrete invulling van die plannen is nog een hoop onduidelijk.

Op de tribune

Dilan Yeşilgöz

Dilan Yeşilgöz is sinds 10 januari 2022 minister van Justitie en Veiligheid in kabinet-Rutte IV.

Jorchino Groenemeijer

Jorchino Groenemeijer is jongerenwerker in Arnhem.

Melvin Kolf

Melvin Kolf is jongerenwerker in Arnhem.

Damiën Sardjoe

Damiën Sardjoe stond een tijdje in de Top600, een lijst waar jonge criminelen op staan. Hij is de zoon van Diana Sardjoe, oprichter van De Moeder is de Sleutel.

Giovanni en Tygo

Giovanni en Tygo zijn leerlingen op het Maarten van Rossem, een vmbo-school in Arnhem.

Jack Keijzer

Jack Keijzer verloor in 2007 zijn oudste zoon Pascal op 16-jarige leeftijd vanwege een drugsruzie. Zijn jongste zoon Remy pleegde een aantal jaar later zelfmoord. Hij is voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG), die ongeveer vierhonderd families van slachtoffers van geweldsdelicten vertegenwoordigt.

Reggery Gravenbeek

Reggery Gravenbeek belandde op vroege leeftijd in de criminaliteit, raakte verwikkeld in een dodelijke schietpartij en zat zeven jaar lang vast. Nu zet hij zich als filmmaker en jongerenwerker in om anderen te behoeden voor de fouten die hij zelf maakte.

Diana Sardjoe

Diana Sardjoe is de oprichter van De Moeder is de Sleutel, een stichting die moeders van criminele jongeren meer wil betrekken bij de hulpverlening. Haar zoon Damiën Sardjoe stond een tijdje in de Top600.

Rien Bexkens

Rien Bexkens is een Rotterdamse regisseur die de afgelopen jaren samen met co-producent en initiatiefnemer Reggery Gravenbeek werkte aan Shank, een onlangs verschenen speelfilm over messengeweld met jongeren van de Rotterdamse straat in de hoofdrol.

Kaylee Rietveld

Kaylee Rietveld verloor haar broer door een steekincident.

Myrte

Myrte is docent op het Maarten van Rossum, een vmbo-school in Arnhem.

Krijg je geen genoeg van ons?

Verdiep je verder