Over burgemeesterschap in crisistijd

Wanneer straf je, wanneer zorg je?

Ze zijn de sleutelfiguren van elke stad of van elk dorp. Tijdens de coronacrisis zijn ze uitgegroeid tot misschien wel onze belangrijkste bestuurders: burgemeesters. We verwachten veel van ze. Ze moeten dicht bij het volk staan, maar ook boven de partijen. Ze moeten zorgzaam zijn voor alle burgers, maar ook hard optreden zodat wij rustig kunnen slapen. In de slotaflevering van dit seizoen De Publieke Tribune praten we met burgervaders en burgermoeders over de dilemma's van hun vak.

Op de tribune

In deze uitzending van De Publieke Tribune een open en persoonlijk gesprek met zes burgemeesters:

Jos Wienen

burgemeester Haarlem

Na ernstige bedreigingen aan zijn adres woonde Wienen (CDA) lange tijd in een safehouse en werd hij zwaar beveiligd. Op de dag van de avondklokrellen vorige maand nam hij afscheid van zijn vader die overleed aan corona; in De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij persoonlijk verdriet én hoogopgelopen emoties in zijn stad moest combineren: "Mensen willen weten of je wel in charge bent."

Liesbeth Spies

burgemeester Alphen aan den Rijn

Spies is burgemeester van haar eigen geboortestad, Alphen aan den Rijn. Ze maakt zich zorgen over de tweedeling in de samenleving en wil een balans in taken voor burgemeesters: "We zijn een duizend-dingen-doekje geworden." Maar als oud-minister is ze ook onder de indruk van wat het vak haar brengt: "Ik had nooit gedacht dat je in tijden van groot verdriet zo dicht bij mensen gewenst bent."

Henri Lenferink

burgemeester Leiden

Lenferink (PvdA) is de langstzittende burgemeester binnen één gemeente: al achttien jaar is hij burgemeester van Leiden. In de Publieke Tribune vertelt hij over de magie van het vak. En waarom hij óók de burgemeester wil zijn van een veroordeelde pedoseksueel, ondanks hevige protesten: “Als je mensen uit de samenleving verstoot is dat veel gevaarlijker.”

Erica van Lente

burgemeester Dalfsen

Als oud-burgemeester van Bedum zag Van Lente (PvdA) van nabij "een crisis in slow motion" door de gevolgen van gaswinning daar. Als burgemeester van Dalfsen heeft ze tegenwoordig in haar achterbak altijd laarzen liggen, want gesprekken met boeren in haar regio vindt ze essentieel: "We zijn psychiater, rechter, sheriff en opbouwwerker tegelijkertijd."

Pieter Broertjes

burgemeester Hilversum

Broertjes (PvdA) is al bijna tien jaar burgemeester van Hilversum en draagt onder andere zorg voor de veiligheid van het kwetsbare Media Park. Als voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant is hij een kritische burgemeester. In De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij het lang niet altijd eens is met het kabinetsbeleid: "We zijn het afgelopen jaar vooral handhavers, daar heb ik wel moeite mee."

Paul Depla

burgemeester Breda

Depla (PvdA) heeft in zijn stad Breda veel te maken met drugscriminaliteit en ondermijning. Hij is voor hard optreden en begrenzen: "Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen: hoe verbind je je met de groep die zich steeds minder lijkt te herkennen in hetgeen wij in die stadhuizen met elkaar aan het doen zijn?"

Lees verder