Over het waarmaken van idealen in de Tweede Kamer

Feest der democratie of poppenkast?

Aan de vooravond van de verkiezingen gaan jongeren met politieke ambities in De Publieke Tribune in gesprek met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Is de Tweede Kamer nog wel de place to be als je het verschil wil maken?

Over de aflevering

De Tweede Kamer is het hart van onze parlementaire democratie en dé plek waar de stem van burgers vertegenwoordigd wordt. Althans, dat is de bedoeling. Maar het parlement lijkt aan glans te verliezen: Kamerleden komen te weinig toe aan het controleren van de macht en laten zich leiden door de waan van de dag.

"Het succes van een Kamerlid wordt ook wel afgemeten aan het aantal minuten dat hij of zij voor de camera staat," vertelt oud-kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) in De PubliekeTribune.

Er is veel kritiek op het functioneren van de Tweede Kamer en haar leden. Ze zouden hun rol als controlerende macht onvoldoende vervullen en te veel bezig zijn met de waan van de dag, het trekken van media-aandacht en het produceren van quotes voor campagnefilmpjes. "Als je op die manier je idealen overboord moet gooien, hoef ik geen Kamerlid te worden," concludeert Hilde Wendel, voorzitter van de JOVD, de jongerentak van de VVD.

Lukt het Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib om de jongeren te overtuigen dat het parlement juist wel de plek is om je idealen te verwezenlijken? En wat hebben politici in spe nodig om vol vuur voor de Tweede Kamer te gaan? Politiek commentator Kees Boonman luistert kritisch mee en grijpt in waar nodig.

Op de tribune

Khadija Arib

voorzitter Tweede Kamer

Kees Boonman

politiek commentator

Sophie Heesen

raadslid Gouda

Sonny Speck

raadslid Katwijk

Cemil Yilmaz

raadslid Den Haag

Don Ceder

raadslid Amsterdam

Arend Jan Boekestijn

voormalig Kamerlid

Extra

Marte Vroom is zowel lid van politieke jongerenorganisatie DWARS als actief lid van Extinction Rebellion. Maar waar heb je meer invloed? In de Tweede Kamer of buiten of straat? HUMAN volgde haar tijdens een klimaatdemonstratie.

Lees verder