Wie beschermt mij? Die vraag staat centraal in de vijfde aflevering van De Publieke Tribune. Op sociale media, in horeca, in openbaar vervoer, onderwijs en het ziekenhuis wordt gescholden en bedreigd. Waar komen die bedreigingen en korte lontjes vandaan? En wanneer moet wie handhavend optreden?

De Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering was antropoloog Jitske Kramer. Aan het slot van het vragenvuur deed zij een poging om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstegen, te schetsen.

‘Wat ik heel veel terug hoor komen is ‘uit de anonimiteit’. En daarbij hoor ik twee kanten: aan de ene kant uit de anonimiteit door de bedreigers aan de schandpaal te nagelen. Of als een heel oude oplossing: tomaten op het plein, zorgen dat ze een gezicht hebben.’

 

En aan de andere kant noemt Kramer de meer zachtere oplossing en dat is de steunpilaar voor degene die bedreigd is. ‘Dat er heel duidelijk wordt gesteld dat we het niet willen, dat er een grens is aan hufterigheid.’

Vragen die daar volgens Kramer bij komen kijken zijn: ‘Hoeveel hufterigheid accepteren we? Waar ligt de grens voor hufterigheid? En hebben we dan het lef en de durf om die grens te leggen? Moet justitie dat doen, of burgers? Het is nog een beetje onduidelijk wie die grens moet trekken, maar dat die er moet komen, dat is wel wat ik hoor.’

Leestips

Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, laat half maart weten dat hij pogingen van geweld tegen hulpverleners in de toekomst harder wil bestraffen. De minister vindt geweld tegen functionarissen met een publieke taak ‘onacceptabel’, schrijft NRC Handelsblad.

In 2018 al stelde minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken al voor om bedreigers van bestuurders zwaarder te straffen. Want 'intimidaties zijn niet gewoon', aldus de minister destijds. De gemeenten zijn blij met de plannen, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Weekblad Elsevier zet, na de aanklacht van Geert Wilders aan het adres van het Openbaar Ministerie, vier bedreigingen tegen politici op een rij. Het OM zou volgens Wilders niks doen met zeker tweehonderd bedreigingen aan het adres van de PVV-leider.

Forensisch psycholoog Margaret Diekhuis-Kuiper ontwikkelde een techniek waarmee je kunt inschatten of de schrijver van een dreigbrief daadwerkelijk tot actie over zal gaan, schrijft Binnenlands Bestuur.

Het panel

Jos Wienen

Jos Wienen is burgemeester van Haarlem en wordt zwaar beveiligd na bedreigingen.

Fred Teeven

Fred Teeven was van 2010 tot 2015 namens de VVD staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Na zijn vertrek uit de politiek in 2017 werd Teeven buschauffeur.

Geert-Jan Knoops

Prof. mr. dr. Geert-Jan Knoops werd in 1987 beëdigd als advocaat en treedt naast zijn functie bij Knoops’ advocaten op als lead counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Margaret Diekhuis

Margaret Diekhuis is forensisch psycholoog en deed promotieonderzoek naar dreigbrieven.