Oliesjeiks en prinsen kopen honderden huizen op, maar de gewone man kan geen geschikte woonruimte vinden. Een dak boven het hoofd, dat is een grondrecht. Maar wie zorgt dat er genoeg betaalbare woningen zijn? Door de krapte op de huizenmarkt komen veel studenten, starters, maar ook middeninkomens en senioren in de knel. En wat te denken van mensen die door schulden of scheiding hun huis kwijtraken? Wat is hiervoor de oplossing en wie zorgt dat er genoeg wordt gebouwd?

De conclusie van de Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering was Farid Tabarki. Aan het slot van het vragenvuur deed hij een poging om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstegen, te schetsen.

'We zeggen dat we een rechtvaardig volkshuisvestingsbeleid willen. Dat is waar we allemaal voor zijn. En we zien dat we vastgelopen zijn in allerlei regels die we daarvoor hebben gecreëerd. Mensen vallen buiten de boot. Daar moeten we snel wat aan doen, maar wie doet daar wat aan? Is de politiek aan zet, de overheid? Voelen beleggers zich aangesproken?

'Hier is echt regie op nodig, en moeten keuzes gemaakt worden. Er moet een kader geschapen worden zodat een aantal instellingen aan de slag kan. Denk aan woningbouwcorporaties, beleggers, maar ook de mensen zelf.

We hebben het bijvoorbeeld over Welkom Veenendaal gehad waarbij een groep burgers zelf dat probleem bij de kop gaat pakken. Dus laten we met die instituties, maar ook met de burgerkracht die we vandaag benoemd hebben uiteindelijk een deel van de oplossing worden.'

Leestips

Wonen is niet te betalen
Snel bij bouwen om de woningnood op te lossen is op dit moment geen optie. De Correspondent concludeert dat het anders moet: onder meer de sociale huurgrens moet omhoog en de woningmarkt moet de kloof tussen arm en rijk verkleinen.

Markt op slot
RTL Nieuws brengt in beeld wat de gevolgen zijn van de ellenlange wachtlijsten voor sociale huur: met vier kinderen op 58 vierkante meter wonen of gewoon bij je ouders blijven wonen op 29-jarige leeftijd. 

Kopen in Amsterdam
In de Volkskrant valt te lezen dat dat straks alleen nog kan als je er zelf gaat wonen. Met die maatregel wil de gemeente voorkomen dat vastgoedinvesteerders alles opkopen om te verhuren.

Eigen plek niet te vinden
Goede baan, gezonde kinderen, sociaal leven; maar wat Bianca de Groen niet heeft: een eigen huis. Ze is gescheiden en woont met haar twee kinderen bij haar ouders. Een eigen plek vinden is niet te doen. 'Er is gewoon geen stuk grond of steen te bemachtigen.'

Panel

Liesbeth van Asten

Liesbeth van Asten is directeur bij Volkshuisvesting Arnhem.

Ronald Paping

Ronald Paping is wethouder Wonen van Arnhem. 

Peter Boelhouwer

Peter Boelhouwer is hoogleraar Huisvestingssystemen in Delft. 

Jos Sentel

Jos Sentel is manager bij Syntrus Achmea - belegger in vastgoed