In de eerste aflevering van De Publieke Tribune buigen we ons over de vraag: Wie is de baas over mijn medicijnen? De wereld van de geneesmiddelen lijkt onder hoogspanning te staan: schaarste, onrust, geldhonger, vervalsingen en spelers die constant naar elkaar wijzen. Wie is wie en wie is waarvoor verantwoordelijk? Waar heb ik recht op en tegen welke prijs? Wie bepaalt hoeveel mijn leven waard is?

De conclusies van de Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering was Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Aan het slot van het gesprek deed hij een poging om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstegen, te schetsen.

'In deze discussie ging het over de zoektocht naar balans tussen menselijke waardigheid en patiëntenbelangen en aan de andere kant betaalbaarheid. Hoe houden we dat in goed evenwicht met elkaar? Uit die discussie zijn drie lessen te trekken, volgens Kim Putters.

  1. Het moet duidelijker en eerlijker worden hoe beslissingen worden genomen. Kunnen mensen dit nog volgen? Hoe zorgen we ervoor dat misbruik op de markt wordt doorbroken, bijvoorbeeld bij te hoge prijzen?
  2. We moeten meer tijd en werk steken in het nemen van beslissingen samen met de patiënt. Goede informatie is één ding, samen afwegingen maken over therapietrouw en afbouwen van geneesmiddelen is nog wel iets anders.
  3. We moeten meer debat hebben over wat de toekomst ons gaat brengen. Welke geneesmiddelen en technologieën komen op ons af en hoe gaan we daar mee om? Daarvoor moeten we met elkaar in gesprek gaan.'

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, was luistervink bij aflevering 1 van De Publieke Tribune.

Leestips

Medicijnen niet voorradig
Het AD schrijft dat de helft van de mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel op wilde halen bij de apotheek, met lege handen terugkeerde omdat het medicijn niet voorradig was.

Blijven onderhandelen
De Volkskrant schrijft over het toenemende tekort aan geneesmiddelen en de maatregelen die minister Bruno Bruins (medische zorg) neemt. 'We, en dan bedoel ik zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de overheid, moeten blijven onderhandelen over redelijke prijzen voor goede medicijnen.'

Markt ondermijnen
NRC Handelsblad schrijft dat de farmaceutische bedrijven helemaal niet zo blij zijn met de plannen van de minster. 'De minister ondermijnt de markt.'

Het panel

Sanne Groenemeijer

Sanne Groenemeijer is General Manager bij Novo Nordisk, een farmaceutisch bedrijf actief op het gebied van diabetesmedicatie.

Dianda Veldman

Dianda Veldman is directeur-bestuurder bij Patiëntenfederatie Nederland, een organisatie die ruim 200 patiënten- en consumentenorganisaties vertegenwoordigt.

Bart van den Bemt

Bart van den Bemt is poliklinisch apotheker bij de Sint Maartenskliniek.

Ruben Wenselaar

Ruben Wenselaar is voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis. Bij deze zorgverzekeraar zijn 2,2 miljoen mensen verzekerd.