privacy, big data en het algemeen belang

Privacy

privacy, big data en het algemeen belang

Privacy

Algoritmen ontberen een hart.

Zijn big data behulpzaam of schadelijk voor het algemeen belang?

Vrijwel niemand heeft bezwaar tegen camera's die helpen bij het opsporen van  verkeersovertredingen. Maar wat als deze gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt - bijvoorbeeld voor het oplossen van een misdaad?

Bonne: 'Als de gegevens gebruikt worden voor het oplossen van een misdaad, dan maakt dat van iedereen een verdachte.'

Maarten: 'Menselijke getuigen zijn heel onbetrouwbaar, gps frequenties niet.'

Bonne Reijn

Maarten Boudry

In China is een nieuw systeem in ontwikkeling dat er in het kort op neerkomt dat iedereen wordt beoordeeld op zijn of haar gedrag en daar wordt een score aan gekoppeld. Mensen met een lage score zijn van verschillende privileges uitgesloten.

Geen gewenst systeem vindt het merendeel van de deelnemers. Maar wat is het verschil met het gebruik van Facebook (likes), of van Uber waarbij chauffeur, maar ook klant beoordeeld wordt? Of Airbnb?

Thomas: 'Het gevaar van big data is dat die een norm creëeren van wat juist is en wat niet en dat mensen zich daar ook naar gaan gedragen. Omdat ze bang zijn om af te wijken van die norm. Dat lijkt me echt een hele nare samenleving om in te leven.'

Thomas Bollen

Meral Polat

Michael Sandel

Michael Sandel (1953) is gespecialiseerd in politieke filosofie. Sinds 1980 geeft hij les aan Harvard University, waar hij in 1999 werd benoemd tot hoogleraar. Sandel werd wereldberoemd toen zijn interactieve colleges van het vak Justice online beschikbaar werden gesteld. Inmiddels worden zijn boeiende colleges wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Het leverde hem de bijnaam ‘moral rockstar’ op. Daarnaast schreef Sandel verschillende boeken die aansluiten bij de grote hedendaagse vragen op het gebied van politieke filosofie.