Bonne Reijn (27) is kledingontwerper, gallerij- en winkeleigenaar en oprichter van het kledingmerk Bonne Suits. En dat alles zonder een opleiding te hebben gevolgd.

Ik was een vreselijke leerling; mijn hersenen werkten erg traag, ik had een heel slechte concentratie en kon niet goed omgaan met autoriteit. Dat is nu nog steeds het geval. Daarom besloot ik niet te gaan studeren.

Gelukkig kon ik op jonge leeftijd op eigen kracht mijn bedrijf starten, zonder daarvoor in de schoolbanken te hebben gezeten. Ik maak, soms in samenwerking met kunstenaars, pakken die geschikt zijn voor iedere gelegenheid. Denk aan een feest of een zakelijke afspraak. Vier jaar geleden ontwierp ik ze alleen nog in zwart en wit, maar inmiddels is voor mij niets te gek. Vorig jaar heb ik een winkel geopend op de Oudeschans in Amsterdam, de buurt waarin ik ben opgegroeid. Dat was een droom die uitkwam. Ik ben blij dat mijn keuze om niet te studeren zo goed heeft uitgepakt. Ik kan nu in mijn werk alles op mijn eigen tempo doen en ik heb veel vrijheid. Dat is heerlijk.

‘Ik heb me vroeger nooit thuis gevoeld op school.’

Bonne

Toch mis ik ergens ook wel heel erg een geschoolde achtergrond. Het ontbreekt me soms aan kennis, merk ik. Maar ik ben heel blij met waar ik nu in mijn carrière sta en ik ben trots op hoe ik dat allemaal heb bereikt. Mijn werk is mijn leven en ik hou ervan. Het geeft me alles wat ik nodig heb. Ik besef maar al te goed dat het me allemaal hoogstwaarschijnlijk niet was gelukt als ik een opleiding had gevolgd.