Professor Michael Sandel is deze zomer in Nederland met een nieuw seizoen van Change Your Mind. Hij daagt je uit om op ten minste één onderwerp van mening te veranderen.

'Onze democratieën zijn in gevaar', vertelde Michael Sandel vorig jaar nog op opmerkelijk kalme toon. Hij was in Griekenland voor de opnames van de serie What's the Right Thing To Do?. In een klassiek amfitheater en onder de brandende zon leidde hij het gesprek tussen twintig jongeren van over de hele wereld. Het doel? Het bestrijden van de toenemende frustratie, die is ontstaan nadat mensen zich in het publieke debat steeds meer terugtrekken in hun eigen loopgraven.

Sandel wil mensen weer naar elkaar laten luisteren. Hij vindt het belangrijk dat ze bijzondere aandacht geven aan argumenten waarmee ze het oneens zijn. Deze zomer herhaalt hij dat kunstje. Ditmaal niet op de geboortegrond van Socrates, maar midden in het drukke leven van de alledaagse samenleving: het treinstation in Haarlem.

Filosofie is immers niet een academische bezigheid, bedoeld voor de goden hoog boven de echte wereld, aldus Sandel. Met elkaar debatteren, elkaar vragen stellen, hoort thuis in de stad waar burgers elkaar ontmoeten. Onder de nieuwe titel Change Your Mind daagt hij daarom twintig nieuwe jongeren uit hun eigen opvattingen kritisch onder de loep te nemen. 

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Centraal in het nieuwe seizoen staat het hogere belang. Leef je alleen voor jezelf of is er nog sprake van een samenleving? Zijn we bereid om dingen op te offeren voor het hogere belang? Het ideaal van een hoger belang wordt in vijf afleveringen getoetst aan de onderwerpen: populisme, marktdenken, privacy, migratie en nationalisme. 

Zijn jongeren in de tijd van filterbubbels nog bereid zich te laten overtuigen? Bonne ging overstag in de aflevering over populisme, toen het over het fenomeen referendum ging. Bonne: 'Ja, daar veranderde ik echt van mening. Ik laat nu liever de keuze aan experts over dan aan mezelf.'

Actrice Meral, bekend van De Luizenmoeder, kon vooral het twijfelen zeer waarderen. 'Thomas veranderde heel vaak van mening binnen het gesprek en dat vond ik te gek. Ik hou er zelf ook heel erg van als ik door iemand word beïnvloed en van gedachten kan veranderen. Dat is voor mij alleen maar rijkdom.'

Meral

Bonne

Dus heb je deze zomer niets te doen? Of zorgt de zon op je gezicht voor een weldadig gevoel van rust en kalmte? Grijp dan de mogelijkheid aan en laat je overvallen door nieuwe inzichten en andere perspectieven.

Wie weet welke nieuwe visie jij kunt gebruiken op je werk, je opleiding, je vereniging of zelfs aan de keukentafel bij je familie. Voor je het weet is deze bouwsteen van de democratie terug van weggeweest.