Verandering

aflevering 1, 26 juni, 21:40 - NPO 3

De bezorgeconomie brengt grote verandering met zich mee op het gebied van arbeid, werkgeverschap, flexibiliteit, snelheid en zekerheid. Joy wordt als pakketbezorger per pakket betaald, wat neerkomt nog geen 10 euro per uur. Tijd voor een (plas)pauze heeft ze niet. Bram heeft drie banen in de bezorgindustrie om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Hij bezorgt de krant, de post én hij runt sinds anderhalf jaar samen met zijn moeder een pakketpunt aan huis, een relatief nieuw fenomeen. De Duitse Matthias is maaltijdbezorger en hij probeert medestanders te vinden om de werkomstandigheden van bezorgers te verbeteren.

Nieuw Werk

aflevering 2, 3 juli, 21:40 - NPO 3

De bezorgeconomie zorgt voor veel vormen van nieuwe arbeid, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Pakketbezorger Joy heeft er genoeg van dat zij niet per uur maar per pakket betaald krijgt. Ze neemt ontslag en solliciteert direct bij een uitzendbureau voor een baan bij een distributiecentrum van de grootste pakketbezorgdienst. De Tsjechische Lucie is de spil in een gemeenschap van arbeidsmigranten die werken in een groot distributiecentrum van mode in Helmond. De Duitse Matthias is bezig met het opstellen van een petitie die hij samen met de FNV wil indienen bij een bezorgdienst.

Geld

aflevering 3, 17 juli, 21:40 - NPO 3

De mensen in de bezorgeconomie verdienen niet veel geld, soms te weinig om van rond te komen. Het pakketpunt aan huis levert Bram ongeveer een kwartje per pakket op, wat neerkomt op een euro. Maaltijdkoerier Mandeep en chauffeur Dirk worden betaald per bestelling of per rit, en dragen als zelfstandige veel eigen risico. Wachten op een klus wordt niet betaald, en schade, ongelukken en ziekte komen voor eigen rekening. Joy gaat via een uitzendbureau aan de slag in een pakketsorteercentrum. Het werk is saai en eentonig, houdt ze het hier vol?

Het Systeem

aflevering 4, 24 juli, 21:40 - NPO 3

In de bezorgeconomie werken veel mensen binnen een complexe, technologische en door algoritmes aangestuurde wereld met veel controle. Orderpicker Nagesty moet ieder product binnen 10 seconden van het schap pakken, zodat de klant binnen 10 minuten zijn bestelling heeft, het hoofdkantoor kijkt mee. Maaltijdkoerier Mandeep vraagt zich af waarom het algoritme van de app hem wel of juist niet bestellingen toebedeelt? Heeft hij eerder te veel ongunstige bestellingen geweigerd of een slechte rating gekregen? En chauffeur Dirk ziet hoe de app hem met slimme foefjes probeert zo lang mogelijk aan het werk te houden.

Verzet

aflevering 5, 31 juli, 21:40 - NPO 3

Voor de snelgroeiende bezorgeconomie zijn winst en omzetgroei belangrijker dan goede arbeidsvoorwaarden en gelukkige mensen. Dit leidt steeds vaker tot verzet. Maaltijdbezorger Matthias probeert een grote groep bezorgers te mobiliseren, waarbij zij het risico lopen hun baan te verliezen. Ook de FNV probeert de werkomstandigheden bij flits- en maaltijdbezorgers te verbeteren. Vakbondsbestuurder Frank wil bezorgers verenigen om een vuist te maken. Ruud is onderaannemer in de pakketbezorging. Hij komt in verzet tegen de tarieven die in deze tak van de bezorgindustrie worden gehanteerd.

De Toekomst

aflevering 6, 7 augustus, 21:40 - NPO 3

Iedereen die werkt in de bezorgindustrie probeert een goede toekomst veilig te stellen. Maar lukt dit ook met alle tekortkomingen van deze nieuwe economie? Als onderaannemer in de pakketbezorging wil Ruud zijn toekomst en die van zijn bedrijf veiligstellen door het over te laten nemen door zijn werknemer Guillermo. Joy verslijt talloze saaie en geestdodende baantjes om haar droom te verwezenlijken: rapper worden. En Bram hoopt zich uit de bezorgeconomie te ontworstelen: wil leraar worden, maar met zijn drie baantjes heeft nooit tijd voor zijn studie. Hij gaat solliciteren om een betere baan te bemachtigen.