Ma’MaQueen, Licka Lolly, Xrtra Xceptit, MARTA, Rita Book, REUS en Fantasy Fuckface zijn de zeven leden van de House of Holographic Hoes. Hoe zijn ze in deze familie terechtgekomen en wat betekent de drag voor hen? Maak kennis met de hoofdpersonen van onze documentaire Mama.

Ma'MaQueen

Ma’MaQueen is de moeder van House of Holographic Hoes.

‘Queerness’ wordt volgens Ma'Ma nog te weinig gevierd en gekoesterd binnen de westerse cultuur, wat resulteert in veel ongemoederde queer jeugd. Ma’Ma kiest er daarom bewust voor om zichtbaar te zijn, en daarmee de representatie te worden die zij zelf zo heeft gemist tijdens het opgroeien. Via drag kan je jezelf uiten en accepteren, pijn verdragen en helen, ontdekken en jezelf blootleggen. Allemaal tegelijkertijd.

Ma’MaQueen is betrokken bij zowel onderwijs en politiek als entertainment. Ze wil haar omgeving verbeteren, vechten tegen sociale stigma’s en het binaire denken doorbreken. Door te praten over taboes wil ze de weg vrijmaken voor iedereen om zich in volle glorie te kunnen uiten, zichzelf te kunnen zijn, en gezien en gevierd te worden.

Insta: @iammamaqueen

Ma'MaQueen

Licka Lolly

Afif Shafit is 31 jaar oud en ook wel bekend als dragkarakter Licka Lolly. Afif is een migrant uit Maleisië, geboren en getogen in Jerantut, Pahang. Hen verhuisde zo’n zes jaar geleden naar Rotterdam om daar samen te wonen met hun man en een betere toekomst te vinden. Hen vindt het in Nederland makkelijker om zich te uiten als queer-persoon. Zo ontdekte hen drag en werkt hen nu al vijf jaar op professioneel niveau in de entertainmentindustrie. Via drag vond hen haar passie voor make-up en momenteel is hen dan ook werkzaam als freelance make-up artiest.

Hun karakter Licka Lolly ziet hen als ‘eye candy’, met als superkracht om de aandacht van mensen te grijpen. Het is ook een manier voor hen om hun stem als queer persoon te laten horen. In hun leven heeft hen veel te maken gekregen met stigma’s, trauma en sociale uitdagingen. Wat hen vaak tegenhield om vooruit te gaan. Maar hoe meer hen zichzelf kan uiten via drag, hoe meer hen heelt. En daarmee hoopt hen ook anderen te inspireren. Via hun make-up talent, mode, expressie en optredens is hen in staat om de heersende gendernorm om te buigen, en dat is hun favoriete gedeelte aan hun alter ego Licka Lolly.

Insta: @licka_lolly

Licka Lolly

Xtra Xceptit

Xtra Xceptit, of Odette, is de vierde dochter van Ma’MaQueen. Odette is door haar zoon bekend geraakt met Ma'MaQueen, Rita Book en de magische wereld van drag. Op haar 47e realiseerde zij zich dat ze niet gelukkig was met haar veeleisende baan als manager. Haar hele leven deed ze wat er van haar werd verwacht, en dit was ze goed zat. Daarom nam ze het drastische besluit om een andere, minder veeleisende, parttimebaan te zoeken en om de drag queen in haar te ontdekken. Want dat ze een drag queen is, dat wist Odette wel zeker.

Als Xtra Xceptit laat Odette zien dat drag niks met gender te maken heeft. Het is een expressievorm waarmee zij zich vooral afzet tegen het slanke ideaalbeeld dat ze haar hele leven heeft nagejaagd. Ze laat vol trots zien dat ze ‘Xtra’ is, letterlijk en figuurlijk. En dat heb je te accepteren!

Insta: @xtraxceptit

Xtra Xceptit

MARTA

Marta Now is 26 jaar oud en een multidisciplinaire artiest uit Slowakije. Ze woont sinds vijf jaar in Nederland. Marta is getraind als professioneel ballroom- en hedendaagse danser. Muziek, drag, fotografie en grafisch design zijn haar sterkste mediums die ze gebruikt in haar optredens.

Onderdeel worden van drag house House of Holographic Hoes, heeft haar geholpen de artiest te worden die ze vandaag is. Ook is ze onderdeel van een aantal LHBTQI+-projecten tegen discriminatie in Slowakije. Het is voor haar ontzettend belangrijk om veilige havens te creëren voor mensen als haar, komende uit een van de meest homofobe landen binnen Europa. Een andere manier voor haar om contact te maken met anderen is via kunst en het maken van muziek. Via haar liveoptredens in Nederland en daarbuiten, probeert ze doelbewust plekken te creëren waarbinnen mensen haar pijn en liefde kunnen ervaren, zodat mensen kunnen reflecteren op de mogelijk zelfde levenservaringen die zij hebben gehad.

Insta, soundcloud & youtube: @callmemartanow

MARTA

Rita Book

Rita Book, ook wel Jeroen Abels, is de eerste drag dochter van Ma’MaQueen. Jeroen is geboren en opgegroeid in Roosendaal en woont sinds zijn zeventiende in Rotterdam. Drag is een creatieve uitlaatklep voor Jeroen waardoor hij zichzelf en de ideeën rond gender beter heeft leren begrijpen. Met zijn drag wil hij mensen laten nadenken en een gesprek starten over identiteit.

Naast performance werk als drag queen werkt hij voor een stichting die aan jongeren en kinderen op taboedoorbrekende wijze gender en seksuele diversiteit bespreekbaar maakt. Jeroen identificeert zich als GenderQueer. Dit wil zeggen dat hij zich wel thuis voelt in het lichaam waarin hij is geboren, maar zich nooit thuis heeft gevoeld in de ideeën en verwachtingen die bij ‘man’ zijn komen kijken.

Insta: @theritabook

Rita Book

REUS

De 25 jaar oude Jady Henkel gaat in drag bij de naam REUS. Ze is geboren in Gorinchem en opgegroeid in een klein dorp genaamd Sleeuwijk.

Twee jaar geleden gaf ze aan bij Ma’Ma op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging, waarop Ma’Ma haar vroeg om onderdeel van het huis te worden. Uiteraard nam ze de uitdaging aan en dit opende vele gesloten deuren voor haar. Het beoefenen van drag als kunstvorm liet haar zien dat er een veel groter spectrum is waarbinnen ze zich kan bewegen, uiten, ontdekken en waarbinnen ze kan groeien.

Veel grenzen die ze zichzelf had opgelegd verdwenen, en ze voelde zich vrijer dan ooit om zich over te geven aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. En daarbij bracht het haar een familie. Mensen bij wie ze onbeschaamd zichzelf kan zijn, omdat zij haar begrijpen vanaf een ander niveau en haar supporten in alles wat ze doet. Ze ziet zichzelf nog wel als een ‘baby drag’ en volgens haar zal REUS altijd ‘work in progress’ blijven, maar dat is ook wat het zou moeten zijn. Dit is wat haar vrij laat voelen.

Insta: @REUS.IAM

REUS

Fantasy Fuckface

Voor Fantasy Fuckface is drag een manier om zich niet te onderwerpen aan het patriarchaat. “Als je het aandurft om je in te laten met mijn fantasie, de fantasie die ik verkoop, dan kan die fantasie een waarheid voor ons allemaal worden. Een ‘femme supremacy’.”

Fantasy Fuckface