Welke gevolgen heeft kanker voor je seksleven? In Privégesprekken voeren drie koppels openhartige en intieme gesprekken over hun relatie tijdens en na kanker. Als (ex-)patiënt en niet-zieke partner richten zij zich tot elkaar. Ook bevragen ze zichzelf over hun eigen worsteling met intimiteit ten gevolge van de ziekte. De film is een reflectie op wat veel mensen met kanker meemaken, maar waar nog weinig over gesproken wordt.

Uitzending do. 8 sept., 22:20 uur - NPO 2

Maar liefst twee derde van de (ex-)kankerpatiënten geeft in een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) aan dat hun seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden. Ze ervaren lichamelijke problemen, maar ook andere problemen zoals: geen lust of zin in seks, geen opwinding, een veranderende seksuele relatie en een ander zelfbeeld. Onderwerpen die niet altijd aan bod komen tijdens en na de behandeling.

Privégesprekken is een intieme documentaire over een onderwerp dat nog altijd taboe is. In openhartige en zeer persoonlijke gesprekken vertellen drie koppels over de gevolgen van kanker op hun relatie, op de intimiteit binnen die relatie en op de seksualiteit.

Carla & Wim / Joost & Teddy / Nzinga & Mischa

Joost en Teddy

Het leven van Joost en Teddy, twee Amsterdamse levensgenieters, komt in 2019 op zijn kop te staan als Joost hoort dat hij teelbalkanker heeft. Al snel wordt duidelijk dat een operatie onoverkomelijk is: er moet een teelbal weggehaald worden. Door de verminderde aanmaak van testosteron is het libido van Joost sterk verminderd. Deze verandering in zijn hormoonhuishouding doet ook veel met zijn gevoel van mannelijkheid. Teddy durft Joost niet te confronteren met haar eigen gemis en onvervulde behoeftes uit angst hem te kwetsen. Joost voelt zich minder man en daar heeft hij last van: "Het is vooral mentaal, en daar zit ik mee. Ik vind het heel lastig om mezelf bloot te geven. We praten er niet veel over, maar dat zouden we eigenlijk wel moeten doen."

Nzinga en Misha

Nzinga en Misha grijpen alles aan wat het leven hen te bieden heeft en zijn dolgelukkig met hun jonge gezin wanneer Nzinga het nieuws krijgt dat ze een tumor bij haar hart heeft. Ruimte voor intimiteit was er tijdens haar ziekte eigenlijk niet. Vaak was ze zo vermoeid, dat zelfs knuffelen in bed te veel gevraagd was. Bovendien ervaarde ze haar lichaam op een andere manier: “Als je intiem wil zijn met elkaar, moet je je vrij voelen. En dat voelde ik me niet in mijn zieke lichaam." Maar ook Misha, die plots voor een jong kind én een zieke vrouw moest zorgen, was vaak uitgeput. 

Wim en Carla

De optimistische Wim en Carla genieten volop van hun pensioen, wanneer Wim er tijdens hun vakantie in Spanje achterkomt dat hij bloed plast. Een ingrijpende operatie volgde: "M’n blaas, m’n prostaat, m’n plasbuis, alles weg. Het enige dat overbleef was m’n piemel, die hing er nog als een slingeraapje bij." Nu, bijna twee jaar later, is Wim genezen verklaard. Carla heeft Wim sinds zijn operatie zien veranderen. Waar hij eerst altijd een luisterend oor voor haar was, gaat het nu steeds meer over Wim en zijn veranderde lichaam. Wim blijft vooral oplossingsgericht en praat nooit met Carla over zijn schuldgevoelens, onzekerheid en frustraties.

Online inspiratiesessies

Vanaf eind september worden er rondom de documentaire online inspiratiesessies georganiseerd voor zorgprofessionals. Dit impactprogramma wordt geproduceerd door NFK – gefaciliteerd door Zeppers Film en HUMAN. Het impactprogramma is mede mogelijk gemaakt door CoBO, NFK, Stichting VIOZ en KWF. Meer informatie via de website van NFK.

2Doc: Privégesprekken is een productie van Zeppers Film in coproductie met HUMAN, onder regie van Walter Stokman. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door CoBO, NFK, Stichting VIOZ en KWF.

Heb je behoefte om met iemand te praten? Dan kun je terecht bij de voorlichters van de kanker.nl

Bellen: 0800-0226622, ma-vrij van 12.00 - 17.00 uur
Chat: ma-vrij van 09.00 - 17.00 uur
Mail: infolijn@kanker.nl