Een verhaal over leven 'on the edge' en muziek als redding.

Uitzending ma. 31 jan., 20:25 - NPO 2

In 2Doc: Dunya volgt Tim Bary, heel intiem gefilmd, de coming-of-age van Dunya, die onafscheidelijk is van haar moeder en toch vrij wil zijn. Botsingen, beklemming, extase en tederheid tekenen de relatie van Dunya en haar moeder Sabine, een resolute Amsterdamse, die ooit dakloos was. Dunya zingt als een nachtegaal en droomt van een eigen huis. Vindt Dunya in muziek de kracht om te breken met het verleden van haar moeder en haar oma?

Dunya

Filmmaker Tim Bary: "Toen ik Dunya leerde kennen, viel mij gelijk de bijzondere en hechte moeder-dochter band op. Daarnaast viel ik voor Dunya's sterke uitstraling, wijze kijk op het leven en haar doel om werk te maken van haar zangcarrière. Alleen dat strookte niet met hoe ze haar dagen zelf vulde. Dunya leefde namelijk op het randje: drank- en drugsmisbruik lagen op de loer, problemen waarmee ze in de omgeving waar ze opgroeide al vaak geconfronteerd werd. Gedurende het maakproces zag ik Dunya groeien: ze ging meer zingen, vond een baantje en stopte met blowen. Ik hoop dat deze film jongeren inspireert om in zichzelf te blijven geloven. Ongeacht je achtergrond, tegenslagen en verdriet kun je iets heel moois bereiken. Daar is Dunya het bewijs van." 

De film van regisseur Tim Bary werd geselecteerd voor de Gouden Kalfselectie beste korte documentaire. Tim Bary won in 2018 de Tuschinski Award, voor beste studentenfilm 2018 voor zijn documentaire Wognum. Met de Wild Card die hij toen van het Filmfonds ontving, is Dunya tot stand gekomen. 

Deze documentaire is geproduceerd door IJswater Films.