Kan één man in deze tijd de wereld voorgoed veranderen? Kunstenaar en visionair Peter Westerveld denkt van wel. Hij is ervan overtuigd dat hij op een simpele manier de wereld groener, koeler en klimaatbestendig kan maken. Is hij gek of geniaal?

Peter Westerveld bedacht het op grote schaal inzetten van door bulldozers gegraven geulen op hoogtelijnen (contour-trenches) in hydrologische corridors. Volgens hem is het dé oplossing voor de verwoestijning van de aarde. "De impact van dit project is minstens zo belangrijk als de Deltawerken voor Nederland waren. Alleen gaat het over een veel groter gebied.” Aldus Fons Jaspers, watermanagement-specialist van de universiteit van Wageningen.

Als kunstenaar laat Westerveld zich inspireren door de natuur. De laatste 15 jaar van zijn leven houdt hij zich bezig met het scheppen van kunst in de vorm van oplossingen voor de klimaatproblematiek, met succesvolle toepassingen in verwoestijnde gebieden in o.a. Mali, Tanzania en Kenia. Uiteindelijk wordt zijn grootste ‘kunstwerk’ de Hydrologische Corridor. Een 20.000 vierkante kilometer omvattend project in Kenia dat één hydrologisch systeem vormt. Hier past hij zijn technieken toe met als doel de erosie te stoppen, regenwater ondergronds te brengen en grootschalige herbebossing in gang te zetten om zo de watercycli te herstellen. Handmatig bomen planten is volgens hem voor schoolkinderen en ambassadeurs.

Filmmaakster Mariëtte Faber komt eind 2011 in contact met de organisatie van Peter Westerveld. Ze raakt gefascineerd door de eenling die een eenvoudige oplossing voor de klimaatproblematiek durft te presenteren. Iemand die groot durft te denken en te dóen. Vanaf 2012 volgt ze hem bij zijn pogingen zijn ideeën om te zetten in resultaten. Gaat het hem lukken? En wat drijft hem bij deze missie?

Scenario en regie: Mariëtte Faber.

Regisseur aan de keukentafel

Direct na afloop van de documentaire  volgt op het themakanaal NPO Cultura 'Regisseur aan de keukentafel'. Hierin praat Chris Kijne met  de maker van De man die de wereld wilde veranderen, Mariette Faber.

Verder kijken

Gesprek met Fons Jaspers

Fons Jaspers, watermanagement-specialist aan de Universiteit van Wageningen, over de ideeën van Peter Westerveld.

Climate Engineering I

Animatievideo waarin de ideeën van Peter Westerveld worden uiteengezet (niet Nederlands ondertiteld). © Westerveld Conservation Trust

Do's and Dont's for Development

Peter Westerveld geeft uitleg bij zijn kunstwerk 'Do's and Dont's for Development'.

TEDxAmsterdam - Peter Westerveld

TEDx Talk van Peter Westerveld uit 2010.

Themaweek Focus op Groen

Dit programma is onderdeel van de Themaweek Focus op Groen op NPO 2. Van 10 tot en met 14 oktober besteedt NPO 2 in nieuwe en bestaande programma’s extra veel aandacht aan het milieu, aan afval in het bijzonder. Ook de NPO Groen app is deze week extra actief met nieuwe, persoonlijke uitdagingen om zelf ‘groener’ te worden.

Meer informatie over de Themaweek Focus op Groen en de NPO Groen app is te vinden op www.npo.nl/groen.