In Jemen speelt zich momenteel de grootste humanitaire crisis ter wereld af, sinds 2015 woedt er een burgeroorlog en miljoenen Jeminitieten zijn op de vlucht. Toch is het een 'vergeten oorlog', waar me maar weinig over horen. Daarom bundelden we de verhalen over de Jemen die de lokale situatie schetsen.

Akrams Bruiloft

Tien jaar geleden verloor Akram zijn onderlichaam, toen hij werkte als bouwvakker in Saoudi-Arabië. Terug in Jemen leefde hij op straat, verzeilde in een diepe depressie en verloor de wil om te leven. De 2Doc Kort: Akrams Bruiloft laat zien hoe hij zich terug het leven in vocht, in de aanloop naar de belangrijkste dag van zijn leven: zijn bruiloft.

Wat betekent corona voor de crisis in Jemen?

Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog in Jemen, waardoor veel mensen op de vlucht zijn in het land. De komst van het coronavirus, maakt de situatie nog schrijnender. Jacqueline Parlevliet vertelt hoe de UNHCR moeilijke beslissingen moet nemen over hoe ze de meest kwetsbare mensen kunnen helpen

Hoe verkoop je een ramp?

Nederland is normaal gesproken één van de meest vrijgevige landen van Europa, maar in het geval van Jemen zijn weinig Nederlanders op de hoogte en hebben media moeite om aansprekende verhalen te vertellen. Wat voor effect heeft dit op de fondsenwerving voor deze ramp? Medialogica onderzoekt wat een gebrek aan aandacht doet met de geefbereidheid van de Nederlander.

Fietsen voor Jemen

Terwijl de burgeroorlog in Jemen met de dag heviger wordt, bedacht fotografe Bushra Al Fusail het plan om vrouwen te leren fietsen als alternatief voor het benzinetekort. Het werd een nationale rel. En een internationaal succes.

Waarom is er oorlog in Jemen?

In deze longread van NPO Kennis wordt uitgelegd waarom er oorlog is in Jemen, welke landen zich ermee bemoeien, waarom we er zo weinig over weten en of er nog hoop is voor het land. Bekijk ook de video's die onder andere Floortje Dessing in het land opnam.

Angelo en de Bommen

Op Sardinië trekt Angelo Cremone in zijn eentje ten strijde tegen de Duitse wapenfabriek naast zijn dorp. Saoeidische bommen die op Jemen worden gegooid, komen uit die fabriek. Maar de fabriek is ook de belangrijkste werkgever van de streek. 

Werk of moraal, voor die ongemakkelijke keuze stelt hij zijn streekgenoten. Het maakt hem niet bepaald een graag geziene dorpsgenoot.

Meer videobrieven