Een film van documentairemaker Sakir Khader.

Het lijkt een eenvoudige vraag: ‘waarom huilen als je een grap kunt maken?’

Alaa Shehada uit Jenin op de Westelijke Jordaanoever is de leider van een Palestijnse theatergroep.

In de korte documentaire Palestijnse Komedie volgt de jonge Nederlands-Palestijnse regisseur Sakir Khader Alaa vanaf het moment dat hij met de nodige tegenzin Londen, waar hij als standup comedian succes heeft, verlaat en terugkeert naar Jenin.

Daar ontmoet hij zijn oude vriend Saber Shreim, ook acteur, maar werkloos en in een diepe depressie. Checkpoints domineren zijn leven. Ze zijn er niet alleen door toedoen van het Israëlische leger, ze zijn er net zo goed binnen de Palestijnse gemeenschap, binnen families, en misschien wel de gemeenste: in zijn eigen hoofd.

Samen pakken Alaa en Saber de draad weer op. Een theatervoorstelling van 60 minuten, het is hun reddingsboei om aan de dagelijkse werkelijkheid van Jenin te ontsnappen.

2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Sakir Khader (27) is een Nederlands-Palestijnse documentairemaker. Hij kwam vorig jaar in het nieuws toen toen hij een groep vluchtelingen uit Irak en Syrië volgde tijdens hun reis naar West-Europa en bij de Grieks-Turkse grens werd opgepakt door de Griekse militaire politie.

Khader kreeg in 2015 een nominatie voor Tegel (prijs voor onderzoeksjournalistiek) in de categorie verslaggeving voor een reeks verhalen over de mensensmokkelindustrie. En in 2017 in de categorie talent voor een documentaire over vluchtelingen die zich vanuit Europa illegaal laten terugsmokkelen naar Syrië.