Een film van Nikolia Apostolou

De Grieks-Cypriotische archeologe Rania Mihail en de Turks-Cypriotische patholoog Gulbanu Zorba (foto) werken met andere jongeren op het verdeelde eiland Cyprus voor de Commissie voor Vermiste Personen. Beiden hebben familieleden die in de burgeroorlog (1963-1974) en tijdens de gewelddadige volksverhuizing na de Turkse invasie van 1974 vermist raakten.

Archeologe Rania Mihail

Nikolia Apostolou portretteert in haar korte documentaire de jongeren die samenwerken bij het opgraven en identificeren van vermiste personen. Ze zien hun werk als het begin van een mogelijke verzoening tussen de twee delen van Cyprus: één land, maar de facto twee door checkpoints van elkaar gescheiden afzonderlijke gebieden.

Hun ouders zwegen vooral over het verleden. Ze wilden vergeten. Maar juist dat vergeten zit verzoening volgens Rania en Gulbanu in de weg. Hun werk geeft hoop aan de getroffen families. 'Wij geven hun geliefden terug zodat ze een normale begrafenis kunnen krijgen volgens hun geloof. Een herdenkingsplek ook.'

Door het verleden bloot te leggen, hopen ze het eiland een betere toekomst te bezorgen. Ze realiseren zich echter terdege dat ze een zeldzaamheid zijn in hun verdeelde land. Hun hoop is vermengd met angst voor het opkomend nationalisme.

Cyprus is het EU-lid waar een vredesmacht van de VN, de UNFICYP, al decennia een breekbare vrede bewaakt. Er is weinig voor nodig om oude wonden open te rijten.

Het conflict over het recent gevonden gasveld ten zuiden van Cyprus spreekt boekdelen. Zowel de Grieks-Cyprioten als de Turks-Cyprioten eisen het gasveld op.

De Vermisten maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Meer 2Doc Kort