Een film van regisseur Khalo Matabane.

'Day Zero' dreigt voor kaapstad

Begin 2018 kwam het stadsbestuur van Kaapstad, Zuid-Afrika, met alarmerend nieuws. We naderen de dag dat de stad met vier miljoen inwoners ‘droogvalt’. Die dag wordt door bevolking en bestuur ‘Day Zero’ genoemd, omdat niemand weet hoe het leven dan verder moet. Ook lijkt niemand te weten hoe ‘Day Zero’ kan worden vermeden.

2015 en 2016 waren al uitzonderlijk droog, maar 2017 brak alle records. Als gevolg van de langdurige droogte staat er bijna geen water meer in de rivier waaruit de Theewaterskloof Dam drinkbaar water haalt. Sinds maart is water op rantsoen. Politici beschuldigen elkaar intussen van mismanagement.
 
Tegen deze achtergrond maakte regisseur Khalo Matabane de korte webdocumentaire Leven zonder Water. Matabane combineert zijn verslag van de watercrisis met een bespiegeling over zijn ten diepste verdeelde Kaapstad. Over de rol die water speelt in het dagelijks leven en de overlevingsstrijd en rituelen van de inwoners. Hoe overleeft een metropool zonder water?

Leven zonder Water is een cinematografische overpeinzing over een bestaan waarin het broeikaseffect van alle kanten lijkt te komen.

2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.