Een film van Romain Champalaune

Vijftien jaar geleden, op 20 maart 2003, beginnen Amerikaanse troepen aan de inval van Irak. Doel is het omverwerpen van het regime van dictator Saddam Hoessein, van wie wordt gesuggereerd dat hij over massavernietigingswapens beschikt. De zaak Saleh vs Bush is het persoonlijke relaas van de Amerikaanse advocaat Inder Comar. Hij is ervan overtuigd dat plegers van oorlogsmisdaden, zoals het beginnen van een oorlog die indruist tegen internationaal recht, gewoon veroordeeld zouden moeten worden.

Tekst gaat door onder afbeelding

Videobrief ontvangen

Wil je korte docu's (max 3 min.) in je mailbox ontvangen van filmmakers vanuit de hele wereld? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Human.

Droogte in Kaapstad, censuur in China of de Brexit in Noord-Ierland: wat betekenen deze headlines  eigenlijk voor mensen in de praktijk?

Een 2Doc Kort  is een persoonlijke videobrief van makers over de hele wereld, gericht aan jou, de kijker.

Via vrienden in Amman komt Comar in 2013 in contact met de Irakese Sundus Shaker Saleh, die tijdens de oorlog alles kwijtraakte. Op dat moment besluit hij namens haar een zaak aan te spannen tegen degenen die hij verantwoordelijk houdt voor haar lot en dat van honderdduizenden medeslachtoffers: president George Bush, vicepresident Dick Cheney, minister van Defensie Donald Rumsfeldt, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en staatssecretaris van Defensie Paul Wolfowitz.

Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar na een eindeloze reeks aanklachten, besluit een Gerechtshof in Californië eind 2016 de zaak dan toch te behandelen.

De zaak Saleh vs Bush  bestaat vooral uit beelden die Comar met zijn webcam maakt in de jaren daarvoor. Over de tegenwerking die hij ondervindt, maar ook over de advocaten die besluiten zich achter hem te scharen. De beelden die bewaard zijn gebleven van de rechtszitting zijn met recht ontluisterend te noemen. We zien een zenuwachtige advocaat tegenover drie ongelovig kijkende rechters. Het laat de enorme kloof zien tussen het rechtsgevoel van de eenling en de harde realiteit.

De zaak Saleh vs Bush  is in alle eenvoud een film die ons met de neus op de feiten drukt. De documentaire is geregisseerd door de jonge Franse fotograaf en filmmaker Romain Champalaune.

2Doc Kort is een nieuwe serie korte documentaires van Human en DeepFocus Webdocs voor NPO2, 2Doc en NPO Start.