Een film van Romain Champalaune

Vijftien jaar geleden, op 20 maart 2003, beginnen Amerikaanse troepen aan de inval van Irak. Doel is het omverwerpen van het regime van dictator Saddam Hoessein, van wie wordt gesuggereerd dat hij over massavernietigingswapens beschikt. De zaak Saleh vs Bush is het persoonlijke relaas van de Amerikaanse advocaat Inder Comar. Hij is ervan overtuigd dat plegers van oorlogsmisdaden, zoals het beginnen van een oorlog die indruist tegen internationaal recht, gewoon veroordeeld zouden moeten worden.

Tekst gaat door onder afbeelding

"Je zet de poort open voor iedereen om een rechtszaak te beginnen zodra we een raket afschieten. Misschien is dat zo slecht nog niet."

Via vrienden in Amman komt Comar in 2013 in contact met de Irakese Sundus Shaker Saleh, die tijdens de oorlog alles kwijtraakte. Op dat moment besluit hij namens haar een zaak aan te spannen tegen degenen die hij verantwoordelijk houdt voor haar lot en dat van honderdduizenden medeslachtoffers: president George Bush, vicepresident Dick Cheney, minister van Defensie Donald Rumsfeldt, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en staatssecretaris van Defensie Paul Wolfowitz.

Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar na een eindeloze reeks aanklachten, besluit een Gerechtshof in Californië eind 2016 de zaak dan toch te behandelen.

De Zaak Saleh vs Bush bestaat vooral uit beelden die Comar met zijn webcam maakt in de jaren daarvoor. Over de tegenwerking die hij ondervindt, maar ook over de advocaten die besluiten zich achter hem te scharen. De beelden die bewaard zijn gebleven van de rechtszitting zijn met recht ontluisterend te noemen. We zien een zenuwachtige advocaat tegenover drie ongelovig kijkende rechters. Het laat de enorme kloof zien tussen het rechtsgevoel van de eenling en de harde realiteit.

De Zaak Saleh vs Bush is in alle eenvoud een film die ons met de neus op de feiten drukt. De documentaire is geregisseerd door de jonge Franse fotograaf en filmmaker Romain Champalaune.

2Doc Kort is een nieuwe serie korte documentaires van HUMAN en DeepFocus Webdocs voor NPO2, 2Doc en NPO Start.

Achtergrondinformatie