‘Ik wil de wereld vertellen wat hier gebeurt, hoe wij leven,’ zegt Eriss Khajira, hoofdredacteur van het African Slum Journal.

Uitzending zo. 12 dec., 22:00 - NPO 2

Rondom de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt een aantal van de grootste 'sloppenwijken' van Afrika. Hoeveel mensen er wonen, weet niemand. Alleen al voor Kibera lopen de schattingen uiteen van 300.000 tot 1.000.000 inwoners. Khajira zelf groeide op naast de vuilnisbelt van Dandora.  

Wat er in die wijken gebeurt, blijft grotendeels verborgen voor de buitenwereld. Tenzij jonge bewoners zelf hun omgeving filmen. En dat was wat het Nairobi Community Media House deed. Jongeren, stuk voor stuk opgegroeid in de wijken en waaronder Khajira, werden opgeleid tot camjo. Sinds 2010 maken ze het tweewekelijkse African Slum Journal.

African Slum Journal

Aids, armoede, onveiligheid, hygiene, de problemen van de wijken passeren de revue in hun programma’s. Net zo belangrijk zijn de inspirerende verhalen, die  hun realiteit vertelt. De uitzendingen zijn niet alleen op tv en internet te volgen. Ook organiseren de verslaggevers zelf bijeenkomsten in de wijken waarbij ze hun programma’s vertonen.

Het Sloppennieuws is in samenwerking met Eriss Khajira samengesteld uit uitzendingen van het African Slum Journal. De beelden en verhalen bieden niet alleen een glimp van het dagelijkse leven in de Keniaanse wijken, waar geen spoor van wat voor overheid dan ook maar te vinden is. De 2Doc Kort laat vooral ook de toewijding, de overtuiging en het enthousiasme zien waarmee de jonge camjo’s hun wijken portretteren.  

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.