Vanaf 12 augustus elke maandag om 20:35 uur op NPO 2

Hoe bespreek je delicate kwesties als het einde in zicht is?

Sinds de moeders van zowel Hugo Borst als Adelheid Roosen stierven aan dementie, maken ze zich hard voor een menswaardige omgang met deze ziekte. In de series In de Leeuwenhoek (2018), Thuis op Zuid (2020) en Roosen & Borst (2022) werden Adelheid en Hugo meermaals geconfronteerd met pijnlijkheden en dilemma’s rondom het levenseinde bij mensen met dementie. In deze nieuwe serie onderzoeken Adelheid en Hugo hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de dood. Hoe weet je wat gezegd moet worden als het einde nadert? En wat is eigenlijk een 'goede dood'?

Seizoenen Roosen en Borst

Online doorpraten over een goed levenseinde

Wil je doorpraten na de afleveringen? Sluit je aan bij een van de online gespreksgroepen. Onder begeleiding van ervaringsdeskundige gespreksleiders ga je in gesprek met anderen. Wissel ervaringen uit en stel je vragen. Hoe maak je de juiste beslissingen? Hoe praat je daar samen over? Wat is een goed levenseinde en hoe leg je wensen vast?

Eerdere programma's van Roosen & Borst

Verdieping bij de serie

Eerste hulp bij dementie

Heb je vragen over dementie en wil je graag weten waar je terecht kan? We helpen je graag verder op weg.

Dementie.nl is het platform van Alzheimer Nederland met tips, informatie en verhalen over omgaan met dementie. Daarnaast kun je er ervaringen delen, vragen stellen, trainingen volgen en meedoen met online bijeenkomsten.

Bezoek ook hun website speciaal voor mensen met dementie, gemaakt met mensen met dementie. Je vindt er informatie over zelf de regie houden, hoe je zelfstandig blijft en hoe je om kan gaan met familie en vrienden.

Andere mensen met dementie en mantelzorgers ontmoeten? Bezoek een Alzheimer Café of Trefpunt. Op de site van Alzheimer Nederland vind je activiteiten bij jou in de buurt.

De methodiek AlzheimerFluisteren die Adelheid Roosen met Anne-Marth Hogewoning en Cigdem Yuksel ontwikkeld heeft, biedt een hand in de rug om met de schaamte rond dementie om te gaan. Lees hier meer over AlzheimerFluisteren en hoe je een AlzheimerFluisteraar wordt.

Heb je een vraag over (omgaan met) dementie? Bel de gratis DementieLijn op 0800 5088. Ervaren vrijwilligers met een achtergrond in de zorg helpen je verder. De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur.

Volg HUMAN