Hoe konden de belangen van de Groningers decennialang genegeerd worden? En hoe krijgen we het ontspoorde systeem weer op de rails? Komende maanden trekken betrokken makers, bewoners en bestuurders het land in om in gesprek te gaan over wat de aardbevingen gedaan hebben met de Groningers.

Terwijl in Den Haag de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen 68 getuigen en deskundigen verhoort, slaat in het Groningse Overschild de sloophamer meedogenloos toe. Hier wordt vrijwel een heel dorp met de grond gelijk gemaakt. De 2Doc: Bodem in Beweging - als werelden elkaar raken van Saskia Jeulink en Kees Vlaanderen vertelt over de stille ramp die zich in Groningen voltrekt en laat zien hoe de wereld van politiek Den Haag en ceo’s pijnlijk langs die van de bewoners van een klein dorp schuurt.

In haar rapport Groningers boven Gas stelt de parlementaire enquêtecommissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers. De protesterende Groningers hadden gelijk, zoals ook premier Rutte kortgeleden toegaf: "Ze zijn decennialang in de steek gelaten, ze zijn te weinig gehoord en hun belangen zijn ondergeschikt gemaakt aan de financiële belangen van Nederland."

Filmregisseurs Saskia Jeulink en Kees Vlaanderen trekken samen met bewoners van Overschild en makers van het boek Kroniek van Overschild - Een Toekomst zonder Verleden, het land in om met bestuurders, politici, journalisten en het publiek in gesprek te gaan over hoe het zover kon komen en hoe het anders kan.

De vertoningen vinden plaats op diverse plekken in Nederland. Op 30 mei is er een vertoning geweest in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, op 9 en 25 juni en 7 juli in Maarhuizen, Woudbloem en Wongema. Op 17 oktober is er nog een vertoning in TivoliVredenburg, Utrecht. Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Deze tour wordt georganiseerd door Stichting Beeldlijn en is mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en de Provincie Groningen.