Van 9 tot 15 maart staat NPO 3FM in het teken van de #openup-week, een initiatief van Human en MIND om psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar maken. En zo'n week is nog hartstikke nodig.

Samen met MIND en 3Vraagt deed ons jongerenplatform bij 3FM onderzoek naar de psychische gezondheid van jongeren. Daar kwam onder andere uit dat 43 procent van de jonge mensen die kampen met psychische klachten hier niet open over is.

Reden genoeg om voor de vierde keer de #openup-week te organiseren, waarin psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar worden gemaakt. De #openup-week is van 9 tot 15 maart. 

Uit onderzoek blijkt...

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, komt met antwoorden. Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier niet over met naasten. Het delen van hoe het nou echt met je gaat op social media lijkt voor deze groep helemaal een brug te ver: 87 procent wil of durft dit niet te doen.

Ze vinden het privé of zijn bang voor de reactie van anderen. Tegelijkertijd geeft een groot deel (73 procent) aan zich wel aangemoedigd te voelen als andere mensen open zijn over hun psychische klachten. Er heerst schaamte, want een ruime meerderheid (58 procent) ziet het als een taboe om te praten over psychische problemen.

Gemiddeld geven deelnemers hun psychische gezondheid een 6,5. 71 procent van de deelnemers vindt hun leven zinvol, maar 41 procent is het eens met de stelling dat hun leven een sleur is. Stress (60 procent) en somberheid (51 procent) zijn daarbij de grootste factoren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Invloed van social media

Naast stress heeft ook social media invloed op de psychische gezondheid van jongeren. Het ideaalbeeld zorgt voor een negatieve invloed. 54 procent van de jongeren geeft dan ook aan dat de posts die ze tegenkomen op social media hen niet helpen bij hun psychische klachten.

Drie op de tien jonge sociale media gebruikers volgen accounts waarop mensen open zijn over hun psychische problemen. Het sneller in contact komen met lotgenoten wordt dan ook gezien als een positieve invloed. Volgens de meeste van deze jonge volgers (60 procent) draagt het bij aan hun begrip voor mensen die met psychische problemen kampen. 

83 procent van de jongeren kent een of meerdere jonge mensen met psychische klachten. De meerderheid (94 procent) vindt het belangrijk dat zij er open over kunnen zijn, maar 35 procent vindt het moeilijk om met iemand over zijn/haar psychische problemen te praten. De helft van de deelnemers geeft aan dat mensen in hun omgeving het lastig vinden om te helpen als zij dealen met mentale klachten.

Programma #openup-week

Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Brandpunt+, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.

3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.

Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Meer #openup? Klik hier of hier. Wil je meedoen aan deze actie, download dan de toolkit. Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie

Meer powervrouwen