"Wat is er erger dan het schoolplein?" vraagt publicist Stephan Sanders in het Human-televisieprogramma Kwartslag aan een volle theaterzaal, om meteen zelf het antwoord te geven: "Er is níets erger dan het schoolplein. Het is de pressure cooker van sociale druk."

Zolang hij zich kan herinneren voelde Sanders zich ‘een aparte’, als geadopteerd jongetje met een afrokapsel in het Twente van de jaren zestig. Gaandeweg leerde hij de sociale druk naar zijn hand te zetten, bijgestaan door de negentiende eeuwse filosoof John Stuart Mill. In het boek On Liberty komt Mill op voor de rechten van het individu tegenover de ‘tirannie van de meerderheid’.Het bevestigde voor Sanders dat het niet treurig is om anders te zijn dan de rest. “Mill is de beschermheilige van alle vreemde jongetjes en meisjes.”

Helder denken in troebele tijden, het is wat omroep Human beoogt met programma’s als Dus ik benMedialogica, Het Filosofisch Kwintet en nu dus ook met Kwartslag. Schrijver Niña Weijers, theatermaker Nazmiye Oral, cabaretier Jan Jaap van der Wal en vele anderen vertellen ieder in een kort theatercollege welke grote denker voor hen bepalend is.

‘Leef in het nu’ is een populair en veelgehoord advies, maar zoals filosoof Alain de Botton in de inleiding bij het programma betoogt, leven we juist te veel in het heden en gebruiken we het verleden te weinig als referentiekader. "De beste en meest inspirerende ideeën zijn misschien wel 1000 jaar oud."

Die grote historische ideeën worden in Kwartslag verweven met persoonlijke ontboezemingen, waardoor het geen abstracte colleges zijn, maar herkenbare en ontroerende verhalen.

Kwartslag is een samenwerking tussen Human en The School of Life Amsterdam. Iedere zondag rond 12.35 uur bij Human op NPO 2.

Dit artikel verscheen in de bijlage van The School of Life Amsterdam bij NRC Handelsblad en nrc.next op 7 september.