Als eerste ter plaatse, was ambulanceverpleegkundige Louis voor vele mensen de laatste die hun hand vasthield. Terwijl de camera doolt door de flarden blauw flitslicht in zijn geheugen, rijst de vraag: is het wel normaal dat één mens zoveel lijden moet zien?

Winnaar van De Tegel 2023 in de categorie Interview.

Deze documentaire bevat heftige verhalen die als schokkend ervaren kunnen worden.
7 december 2022 | 23:30 uur | NPO 2

In deze indringende korte documentaire verbeelden filmmakers Jefta Varwijk en Jaap van Heusden (Gouden Kalf-genomineerden en -winnaars) de herinneringen van deze ambulanceverpleegkundige.

Op allerlei plekken in en om de stad ziet een voormalig ambulanceverpleegkundige beelden voor zich van de momenten waarop hij hulp verleende aan een patiënt. Hier lag het ‘binkie’ op een bouwplaats dat om zijn moeder bleef roepen. Daar het jongetje dat frontaal door een stadsbus werd geschept. Daar het meisje met de vlechten dat verdronk in het kanaal. Na 23 jaar op de ambu staat een verzameling verhalen en gezichten op zijn netvlies gebrand.

Louis

Filmmaker Jaap van Heusden over waarom hij het belangrijk vond om deze film te maken: "Ik verbaas me er de laatste jaren vaak over hoe we het lijden in onze samenleving naar de randen verplaatsen. Liefst uit het zicht. Geen begraafplaats om de kerk, maar weggemoffeld aan de snelweg. We ‘outsourcen’ het onder ogen komen van het lijden aan professionals."

Co-regisseur Jefta Varwijk vult aan: "Zorgverleners op de ambulance zijn dagelijks op pad en zien en ervaren dingen die wij in ons hele leven niet hoeven mee te maken. Er zijn onderzoeken die aantonen dat werken bij een ambulancedienst net zoveel psychische impact heeft als soldaten die betrokken zijn bij een vuurgevecht. Maar die oorlogsveteranen worden daarna opgevangen en er is een besef dat ze PTSS kunnen oplopen. We noemen ze veteranen."

Over deze reeks 2Doc Kort

Deze documentaire is onderdeel van een nieuwe reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO 2 en NPO Start. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.