Kan taal de wereld beïnvloeden en zelfs verbeteren?

De kracht van het woord


Wie luistert naar de diepe stem en de profetische woorden van de Brits-Amerikaanse filosoof Alan Watts (1915-1973) wordt bijna als vanzelf betoverd. Ja, de mens is diep onzeker en altijd op zoek, maar er is een weg naar bevrijding!

Iedere generatie heeft haar eigen charismatische spreker die in staat is met woorden je wereldbeeld te beïnvloeden en je het idee geeft: het wordt beter. Hoe brengen deze getalenteerde sprekers die boodschap?

Stine reist af naar Californië waar de zoon van Alan Watts zijn vaders nalatenschap nieuw leven inblaast. Met Ben Rhodes, de speechschrijver van Obama, bekijkt ze beroemde toespraken en analyseert ze de kracht van een positieve speech. Bij een bezoek aan de Mountain House High School 'for speech en debate' ervaart ze hoe die kracht werkt. Loopt hier misschien de nieuwe Obama tussen?

Ten slotte denkt ze met de befaamde linguïst George Lakhoff na over de vraag of woorden de wereld ook écht kunnen veranderen. Zijn opvatting is dat taal niet de werkelijkheid weergeeft, maar deze creëert en beïnvloedt.