Tycho (10) zou eigenlijk wel vegetariër willen worden, want dat is beter voor de dieren en voor de wereld. Maar zijn dilemma is dat hij vlees echt heel lekker vindt.

Tycho houdt erg van dieren en wil eigenlijk vegetariër worden. Hij heeft heel akelige beelden gezien van hoe koeien, kippen en varkens worden geslacht. Die beelden komen vaak terug als hij in bed ligt. Maar ook als hij vlees eet voelt hij zich daar ongemakkelijk bij. Het probleem is dat Tycho erg dol is op vlees. "Spareribs en kippenpootjes vind ik het allerlekkerst."

Hij zou het allerliefste willen dat er alleen nog vegetarisch mocht worden gegeten. "Ik ben bang dat als mensen in mijn omgeving vlees eten ik er erg naar ga verlangen."

Wat vindt het panel van Tycho's probleem? Een aantal panelleden herkent het dilemma. Ook zij hebben er soms akelige dromen over en vragen zich af of ze vegetariër moeten worden.

Over de serie

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In Wat zou jij doen? komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Het hulppanel bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers.
Wat zou jij doen? is geproduceerd door CCCP in opdracht van Human.